mszp.hu | Belföld
2020. augusztus 04. 14:31

A kormány rendre alultervezi a költségvetést és propagandával szakítja ketté az országot

A kormány rendre alultervezi a költségvetést és propagandával szakítja ketté az országot
Az ellenzék szerint azért ilyen rossz itthon a helyzet, mert a hazai költségvetésben a kormány alultervezte az inflációt, kivégezte a forintot, az ország elszegényítését pedig nagyrészt a folyamatos kultúrharccal próbálják takargatni – erről beszélt dr. Szakács László, az MSZP elnökhelyettese és Magyar Zoltán, a Jobbik országgyűlési képviselője kedd reggel az ATV Start című műsorában.

A fideszesek mindennel takaróznak, el se mertek jönni a Parlament hétfői rendkívüli ülésnapjára, amelyet az ellenzék az Európai Unió hétéves költségvetése és mentőcsomagja, valamint Orbán brüsszeli szereplésének értékelése miatt hívott össze. Szerintük ugyanis Orbán úgyis győzedelmeskedett, nincs ezen mit vitázni. Az ellenzék nem ért egyet, sem ebben, sem sok minden másban.

„Jó lenne, ha lenne legalább egy minimum, amiben a kormány és az ellenzék egyet tudna érteni. Ehelyett az történik, hogy egyfelől tele rakják a saját embereikkel a felsőoktatást, az Alkotmánybíróságot, a médiahatóságot és még sorolhatnám, másfelől pedig mindig a fanfárokat halljuk. Propaganda van, kultúrharc van, a 110 milliárdból működő köztévébe ellenzéki politikus pedig be sem teheti a lábát” – mondta Szakács László.

„Ami az elmúlt tíz évben tapasztalható, az minden határon túlmegy: a lehetőségét is elveszik annak, hogy ellenvélemények jelenhessenek meg, (…) az internet a következő nagy falat, amit megpróbálnak bedarálni. Most volt nemrég az Index.hu, de majd jön a Facebook és letarolják a kultúrát is. Mi kiállunk a sajtó- és a vélemény-nyilvánítás szabadsága mellet” – tette hozzá Magyar Zoltán, aki szerint Péterfalvi Attila, adatvédelmi biztos Facebook-törvény javaslata csak a bevett fideszes, kívülről indított kontroll átvételi trükk egy újabb példája.

A hétfői parlamenti ülésen elhangzott magyar gazdasági sikerpropaganda kapcsán, amely szerint Magyarország gazdasági növekedése Európa élvonalában van, Szakács László úgy fogalmazott, „Jó lenne azt hinni, és az azt látni, hogy Európa minket irigyel, és az osztrákoktól a svédekig mindenki azt nézi, hogy a magyar csoda hogyan jöhetett létre”.

A szocialista politikus elmondta, tart tőle, hogy ez nincs így, mindez inkább csak része annak a vitának, ami már régóta zajlik nyilvánosan is a sajtóban Matolcsy és Varga között. „Abban nem tudnak megegyezni, hogy most az idei évben, amit a COVID-járvány miatt egy eléggé nehéz gazdasági évnek gondolunk, Varga szerint, illetve az általa leadott konvergencia program szerint 3%-os csökkenés lesz, Matolcsy szerint pedig 3%-os növekedés lesz. A két állítás között mintegy 2700-3000 milliárd forintos különbség van, ez pedig nem kevesebb, mint az egészségügyi kassza mérete” – jegyezte meg. Kiemelte, Magyarország tekintetében az Európai Bizottság is 3-5%-os csökkenéssel számol, ezért pártja szerint is erre érdemes felkészülni.

Reagálva arra, hogy az áprilisi 3-i mélyponthoz képest, amikor 370 forint volt az euró, most már sokkal jobb a helyzet, hiszen ma 344 Ft az euró árfolyama, Szakács László emlékeztetett, 312-317 forintos euróra volt beállítva még az idei költségvetés is. „Azt a leértékelést, amit végigvittek a kamatvágásokkal együtt, senki nem látta előre: ezzel az emberek keresete kevesebbet ér, ez csak azoknak jó, akik forintban fizetnek ki, de euróban számolnak el”.

Hogy valóban dübörög-e a gazdaság, azt Magyar Zoltán szerint összevetésekkel lehet kideríteni. „Például, hogy mekkora volt a bérkülönbség egy osztrák és egy magyar dolgozó között csatlakozáskor, és azóta ez csökkent-e vagy növekedett. Én a határtól néhány kilométerre élek, és határozottan állítom, hogy még nőtt is ez a bérkülönbség. Ráadásul minden mutató szerint hazánk az újonnan csatlakozó tagországok rangsorában folyamatosan hátrébb sorolódik. Szerintünk ilyen szemüvegen át érdemes mérlegelni”.

„Mi azt gondoljuk, hogy a német gazdaság, és Németország volt az, ami az etalon, tehát ahhoz képes lehet beállítani valamit, hogy annál jobb vagy rosszabb” – zárta a beszélgetést  dr. Szakács László, a Magyar Szocialista Párt elnökhelyettese.