mszp.hu | Belföld
2023. augusztus 15. 12:33

A kormány szerint rendben van a feketefoglalkoztatás, és a dolgozók jogainak semmibe vétele

A kormány szerint rendben van a feketefoglalkoztatás, és a dolgozók jogainak semmibe vétele
Egy friss felmérés szerint a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság a munkáltatók 73 százalékánál talált munkaügyi jogsértést. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium szerint ez rendben van, mert az eredmény valamennyivel kedvezőbb, mint 2015 óta bármikor. Az MSZP szerint ennek az eredménynek nem örülni kell, és hátradőlni, hanem erősíteni a dolgozók érdekképviseletét, nagyobb munkabiztonságot nyújtani nekik, és betartatni a munkajogi szabályozást.

A be nem jelentett munkavállalók aránya még mindig 25,8 százalék, ami főleg a magas járulékok miatt jellemző még mindig a magyar munkaerőpiacra. A 852 ellenőrzött vállalkozás 73 százalékánál tártak fel a vizsgálatba vont - közel 3000 munkavállaló – 56 százalékát érintő munkaügyi jogsértést. Igaz, hogy ez alacsonyabb szám, mint egy évvel korábban, de még mindig magas. Még így is a munkavállalók egynegyede feketén dolgozik. 13 év kormányzás után ezt nem ünnepelni kellene, hanem érdemi lépéseket tenni.

Nem is csoda, hogy sokan inkább elhagyják a hazájukat, és külföldön próbálnak szerencsét. A hétvégén kiderült, hogy Ausztriában már magyar munkavállalóból van a legtöbb, annyian dolgoznak az osztrákoknál, mint Győr teljes lakossága. Mi lett azzal, hogy „gyere haza fiatal”? Ha a kormány nem csak hangzatos ígéretekkel próbálta volna visszacsalni a magyarokat, akkor most talán nem harmadik világbeli munkásokkal kellene feltölteni a munkahelyeket. 

A magyarok nagy része nem kalandvágyból vállal külföldön munkát, hanem mert az itthoni bérből nem tud megélni vagy a falvakban elhelyezkedni. Sokan a családjukat is hátrahagyják, hogy külföldről tudják segíteni a megélhetésüket. Ez a kormány szégyene.

Az MSZP számos javaslatot nyújtott be a munkavállalók helyzetének javítására. Szorgalmaztuk, hogy a kormány stratégiai partnere csak az lehessen, aki betartja a munkajogi és munkavédelmi szabályokat. Legyen több ellenőrzés a munkáltatóknál, és ha megszegik a szabályokat, kapjanak nagyobb bírságot vagy ne juthassanak állami vagy uniós támogatáshoz. A béreket pedig fel kell zárkóztatni! 

Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke

Kapcsolódó párttagok