MTI/mszp.hu
2011. január 10. 10:11

A kormány tájékoztassa az Országgyűlést a különadókkal kapcsolatos európai bizottsági vizsgálatokról

Az elfogadott szabályoknak az EU joggal való összeegyeztethetőségével kapcsolatos kételyek miatt az Európai Bizottság is vizsgálatokat folytat.

Tekintettel arra, hogy nemzeti érdekünk a magyar soros elnökség sikere, ezért az MSZP fontosnak tartja, hogy a különadókkal kapcsolatos európai bizottsági vizsgálatokról, annak várható hatásairól, a költségvetés egyensúlyát biztosító feltételekről a kormány tájékoztatása alapján az Országgyűlés tagjai azonos információs alapokon állva segítsék elő Magyarország fejlődését. Az MSZP nem Brüsszelben, hanem a Magyar Országgyűlésben kíván tájékozódni. Meggyőződésünk szerint a magyar gazdaság növekedése érdekében éppúgy szükség van a magyar tulajdonban lévő vállalkozások, mint az EU-tagállamok Magyarországon működő vállalatainak beruházásaira. A beruházások alapvető feltétele pedig a bizalom és a kiszámíthatóság.

Úgy gondoljuk, hogy az Országgyűlés Számvevőszéki és költségvetési bizottsága méltó teret és fórumot kínálhat a kormány számára ahhoz, hogy megfelelő tájékoztatást nyújthasson az országgyűlési képviselőcsoportok számára a különadókkal kapcsolatos európai bizottsági vizsgálatokról, így különösen az EU verseny és adózási szabályairól, a várható eljárásról és annak költségvetési hatásairól, valamint a különadókra vonatkozó törvények esetleges visszavonása esetén a költségvetési egyensúly biztosításának alternatív megoldásairól. A kormány tájékoztatója után - akár egy másik bizottsági ülés keretében is - szükség lehet az érintett vállalatok álláspontjának megismerésére is.

A Számvevőszéki és költségvetési bizottság ülése alkalmas lehet a higgadt és tárgyszerű döntések előkészítésére.
Mindezek alapján javasoljuk a Számvevőszéki és költségvetési bizottság elnökének, hogy a fenti napirend megtárgyalása érdekében hívja össze a bizottság ülését, amely az EU soros magyar elnökségének időszakához méltó, alkalmas alapja lehet egy szakmapolitikai párbeszéd újraindításának.