mszp.hu | Belföld | Szociális ügyek
2023. november 20. 18:25

A kormány társadalomellenes politikája miatt polarizálódik tovább a magyar lakosság

A kormány társadalomellenes politikája miatt polarizálódik tovább a magyar lakosság
A hétfői parlamenti ülésen Varga Mihály pénzügyminisztert kérdezte Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese arról, hogy mit gondol a növekvő gyermekszegénységről és társadalmi egyenlőtlenségekről, valamint a kormány társadalomellenes társadalompolitikájáról.

Magyarországon jelenleg történelmi mélyponton van a szociális védelemre fordított kiadások mértéke. A magyar kormány 2022-ben ugyanis a GDP 16%-át költötte szociális védelemre, miközben az uniós átlag 27%, az Eurostat előzetes adatai alapján. Magyarországnál pedig csupán 4 ország költ kevesebbet a szociális szférára az unióban. Érdemes észrevenni, hogy a 2009-es gazdasági válság évében GDP-arányosan 22,2% volt a szociális szférára költött összeg, jelenleg 16%-os.

A mutató tekintetében az éllovasok a nemzeti össztermékük körülbelül 30%-át fordították a szociális szférára, ezek: Franciaország, Ausztria, Olaszország, Finnország és Németország.

Az egészségügyi kiadások pedig még elkeserítőbbek, hiszen az Eurostat előzetes adatai szerint 2022-ben a kormány csupán a GDP 4,7%-át költötte egészségügyre és betegellátásra, ennél csak Bulgáriában és Írországban alacsonyabb ez az arány. 

A hazai költségvetés módszertana szerint tekintve a GDP-arányos, de a tágabb értelemben vett szociális védelmi kiadásokat is látható a csökkenés: 2010-ben még a GDP 31,1%-a jutott jóléti kiadásokra, 2024-ben ez már csak 23,2% lesz, tehát drasztikus az állami szerepvállalás csökkenése a jóléti kiadások terén. Mindez történik annak ellenére, hogy a jövő évi költségvetés indoklása szerint az a védelem költségvetése. Bármit is mond a kormány, biztosan nem az emberek védelmére gondoltak, mert a jóléti kiadások, ezen belül is a rászorulók támogatása tovább csökken 2010-hez képest. 

A klasszikus értelemben vett családtámogatási kiadások is két évtizedes mélypontra csökkentek 1,2%-kal, a probléma súlyosságát jól tükrözi, hogy a családi pótlék, a gyes, a gyet, az anyasági támogatás egy forinttal nem emelkedett az elmúlt 13 évben. Sőt, egyre kevesebb gyermek kap családi pótlékot, köszönhetően a tankötelezettségi kor leszállításának is: augusztusban már 1,7 millió alá esett a családi pótlékban részesülő gyermekek száma, ez is történelmi mélypont. Az Orbán-kormánynak köszönhetően már teljes generációk nőnek fel úgy, hogy születésük óta ugyanakkora családi pótlékot kapnak, nem véletlen, hogy a legutóbbi felmérések egyre súlyosabb képet mutatnak a szegénység hazai helyzetéről. 

A KSH friss szegénységi adatai pedig jól tükrözik a kormány társadalomellenes politikáját, a jövedelmi szegénységben élő gyerekek aránya 10%-ról 17% fölé nőtt egy év alatt. Emelkednek az egyenlőtlenséget jelző mutatók is: nő a szakadék a gazdagok és a szegények között. Elemzők is megállapították: „a magyarok legmódosabb egyötöde sokkal több pénzből élt, mint egy évvel korábban, miközben a legszegényebbek még reménytelenebb helyzetbe kerültek”. Továbbá az Európa-rekord 27%-os ÁFA is csak azt eredményezi, hogy a szegények fizetik meg a gazdagok gazdagodását.

Tragikus következményekkel jár a családok rossz anyagi helyzete, a munkaerőhiányos gyermekvédelmi rendszer, valamint a romló egészségügy. Legutóbb például alultápláltság miatt halt meg egy öthónapos kislány, azóta kiderült, hogy gyerekorvos sincs azon a településen, ahol ez történt. 

Növekvő gyermekszegénység, folyamatosan romló egészségügy, szétvert, kivéreztetett oktatási rendszer: ezek a kormány társadalomellenes társadalompolitikájának „eredményei”. 

Mindezek miatt a következő kérdéseket tette fel Gurmai Zita Varga Mihálynak: 

  • Ön mit gondol a kormány társadalomellenes társadalompolitikájának „eredményeiről”, a növekvő gyerekszegénységről, az emelkedő egyenlőtlenségekről? 
  • Ön szerint nem kellene többet fordítani egészségügyre, szociális kiadásokra, a gyermekek-családok védelmére?