Belföld
2012. december 07. 15:32

A kormány tönkreteszi Heves megyében a települések működését

Az Orbán-komány a jövő héten elfogadásra kerülő költségvetés kapcsán mást mond és mást tesz! Becsapja a településeket. Többek között bizonytalan  Heves megyében is az oktatási, egészségügyi, szociális intézmények működése. Több pénzt vesz el a kormány az önkormányzatoktól a 2013-as költségvetés alapján, mint amennyi feladatot átvállal.  

671 milliárdból gazdálkodik 3200 település a jövő évben. Ez közel 400 milliárddal kevesebb, mint előző évben.
Káosz, kapkodás, fejetlenség uralkodik a közigazgatási és az önkormányzati rendszerben. Nem születtek meg a szükséges jogszabályok, amik vannak, azok is ellentmondásosak. A zárószavazás előtt közel száz módosító javaslatot nyújtottak be.

Az érintettek nem tudják, hogy januártól mi vár rájuk. Tönkre teszik a településeket! Ez felér egy falurombolással...

Romlani fog a közszolgáltatások minősége.

- A korábban beharangozott feladatfinanszírozás helyett, gyakorlatilag ugyanúgy normatív módon finanszírozzák a működést mint eddig. Jóval kevesebb jut a konkrét feladatokra.


- Így „nagyárat” fizetnek az önkormányzatok az adósságuk részleges átvállalása kapcsán. Nem az eredeti tervek, a teljes települési adósság elengedése valósul meg. Szubjektív, politika alapon történik a részletek kiszámítása, hogy kinek milyen mértékben veszi át az állam az adósságát.

Igazságtalan a döntés, akik adósság nélkül, de kezdeményezően gazdálkodtak, nem ismeri el ez a rendszer.
Álságos politikát folytat a kormány az önkormányzatok felé. A kormány úgy tesz mintha adnak és közben sokkal több pénzt elvon az önkormányzatoktól. Például Gyöngyösnek 150 millió forintot jelent az adósság kamat és tőkefizetési átvállalása évente. Ezzel szemben körülbelül 100 millió forint többletkiadást jelent a Mátra Múzeum működéséhez való hozzájárulás, a tömegközlekedés állami támogatásának elvonása stb. Az iskolák államosítása után további több mint 130 millió forint elvonása történik az önkormányzattól Gyöngyösön.

A törvényjavaslat nem rendelkezik az átvállalás utólagos ellenőrzéséről. A Kincstárnak van bizonyos előzetes feladata, de legalább az Állami Számvevőszék utólagos ellenőrzése indokolt lenne.
Ezért nem támogatja a Szocialista Frakció a költségvetés elfogadását.

Hiesz György
Gyöngyösi Frakcióvezető                

Dr. Sós Tamás
Országgyűlési képviselő