A kormány tovább növeli a káoszt a tankönyvellátásban

Az MSZP megdöbbenéssel értesült arról, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma rendelettervezete szerint a rendelhető tankönyvek listáját csak áprilisban hozzák nyilvánosságra, a rendelés időpontját kitolják a választásokat követő időszakra, a tankönyvigények leadására rendelkezésre álló időt pedig jelentősen lerövidítik. A kormányzat újabb lépéseivel komolyan veszélyezteti az új tanév zavartalan megkezdését, és súlyos örökséget hagy a következő kormányra!

A tankönyvkiadás-és terjesztés államosítása már eddig is teljes káoszt eredményezett. Az oktatáshoz elengedhetetlenül szükséges tankönyvek, munkafüzetek rendelése, beszerzése és kiszállítása kapcsán teljes a fejetlenség. A kormányzati sikerpropagandával ellentétben számos iskolában a diákok csak több hónapos késéssel, vagy mind a mai napig nem  jutottak hozzá a már jóval korábban kifizetett tankönyveikhez.

A kormányzat oktatáspolitikája teljes kudarcot vallott. Az MSZP felháborítónak tartja, hogy az Orbán-kormány utolsó intézkedéseivel újabb terheket rak a szülők, diákok, pedagógusok, és nem utolsósorban az amúgy is ellehetetlenített tankönyvkiadók vállára, ezzel teljes bizonytalanságba sodorja a következő tanévet!

Bizonyossá vált, hogy a jelenlegi hatalom semmit nem tanult az idei tanév súlyos hibáiból. A tavasszal felálló Mesterházy-kormány azonnal megteszi a szükséges intézkedéseket ahhoz, hogy helyreálljon a tankönyvellátás biztonsága, a korábban megszokott nyugalom és magas színvonalú szolgáltatás.

Kunhalmi Ágnes,
elnökségi tag, oktatáspolitikus