A kormány tovább rontja a kiegyensúlyozott tájékoztatásra vonatkozó követelményeket

A kormány törvénymódosítással törölné a televíziók és rádiók hír, és tájékoztató műsoraiból a sokoldalúság, a tényszerűség, az időszerűség és tárgyilagosság követelményét. Az eddigi kötelezettségekből egyedül csak a kiegyensúlyozottság kritériumát hagyná meg.

A szándék világos és egyértelmű. A kormányhatalom által felügyelt és irányított közmédia, valamint a kormányközeli magánmédia, most már elmarasztalható se legyen a sokoldalúság, a tényszerűség, az időszerűség vagy akár a tárgyilagosság sorozatos megsértéséért, a választást megelőző utolsó évben. Közismert, és mindenki által megtapasztalható, hogy a "jobboldali" médiabirodalom milyen csúsztatásokkal, elhallgatásokkal, félrevezető kommentárokkal igyekszik minden erejével a köz szolgálata helyett, a regnáló hatalmat kiszolgálni, olyan színvonalon, ami a pártállami idők 60-70-es éveire volt jellemző.

A kormánymódosítók az egyébként is hírhedten rossz magyar médiaszabályzást tovább rombolják.

A módosító csomag személyi kinevezési, kiválasztási rendszerre tett kormányjavaslat, a hibás médiaszabályzási rendszer kozmetikázott részmegoldása, ami a jelen, és közeljövő problémáinak kezelésére sem alkalmas. Továbbra is konzerválja a kilenc évre bebetonozott, egypárti, és valós ellenzéki, társadalmi kontroll nélküli médiairányítási, ellenőrzési rendszert.

Az álmegoldások és hivatkozások helyett az Európai Bizottság, az Európai Parlament, az ENSZ és az EBESZ média biztosai, a Velencei Bizottság állásfoglalásai, normái alapján újra kell alkotni a hazai médiaszabályzást, a parlamenti ellenzék és hazai újságírói, szakmai szervezetek együttműködésével.

Az időnként csöpögtetett kormánymódosítókkal a jelenlegi siralmas helyzet alapvetően nem javítható, sőt - mint a mostani példa is mutatja - még tovább rontható.

Mandur László,
a Kulturális és sajtóbizottság tagja,
országgyűlési képviselő