mszp.hu | Gazdaság
2023. október 31. 17:41

A kormány tovább sarcolja az autósokat

A kormány tovább sarcolja az autósokat
2024-ben a Fidesz megsarcolná az autósokat, hiszen magasabb adómértékkel emelik meg a benzint, mint amit az Európai Unió elvár Magyarországtól. Dr. Tóth Bertalan országgyűlési képviselő, az MSZP frakcióvezetője javaslatot nyújtott be, mely megakadályozta volna, hogy tovább emelkedjen az üzemanyagok ára, ám a Fidesz ezt a keddi Gazdasági Bizottsági ülésen leszavazta a Parlamentben.

A kormány abból az okból sarcolja meg az autósokat, hogy nem az idei évi forintárfolyamot számolták a kötelező jövedékiadó megállapításánál, hanem a tavalyi évit, így amikor idén meg kellett volna állapítani azt az árfolyamot, ami alapján a jövedékiadót megállapítják az 388,6 forint volt, tavaly pedig 425 forint. A kormánypárt a tavalyi évit vette figyelembe, ezért a benzin esetében literenként 16 forinttal, míg gázolaj esetében literenként 18 forinttal drágul majd az üzemanyag jövőre – hívta fel rá a figyelmet keddi sajtótájékoztatóján a frakcióvezető.

Dr. Tóth Bertalan az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának ülésén arra tett javaslatot a Parlament felé, hogy ezt a plusz adót ne vesse ki a kormány, hanem az uniós jövedékiadó mértéke kerüljön megállapításra, ami 388,6 forintos euroárfolyamon kerül kiszámításra, és az üzemanyagok ára ne emelkedjen az adóemelés miatt, ezért vezessék ki a kiskereskedelmi különadót, amit bevezettek az üzemanyag esetében. A frakcióvezető javaslata által elérhető lenne, hogy az uniós elvárás is megvalósuljon, de mellette ne emelkedjen az üzemanyagok ára. A Fidesz azonban mindezekre nemet mondott, a kormány tovább sarcolja az autósokat.

Kapcsolódó párttagok