mszp.hu | Belföld
2023. augusztus 23. 13:21

A kormány továbbra is fenntartja a háborús fenyegetettség érzését

A kormány továbbra is fenntartja a háborús fenyegetettség érzését
A kormány összeírást készít, hogy egy esetleges hadiállapot esetén kik azok, akik nélkülözhetetlenek az állam működése szempontjából, erről beszélt Harangozó Tamás, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának alelnöke az ATV Start című műsorában. Az MSZP frakcióvezető-helyettese, országgyűlési képviselője az embercsempészek szabadon engedésének hírével kapcsolatosan is kifejtette az álláspontját a műsorban.
Összeírást készít a kormány, hogy egy esetleges hadiállapot idején kik a nélkülözhetetlen dolgozók, a listákat pedig az egyes szakminisztériumoknak kell elkészítenie. A hírre reagálva Harangozó Tamás elmondta, hogy a törvényben meghatározottak szerint ezt így kell csinálni évtizedek óta. A jogszabály meghatározza, hogy kikre vonatkozik az úgynevezett „meghagyás”, tehát a törvény nevesíti azokat, akiket annak ellenére is a helyükön kell hagyni, hogy hadköteles korban vannak, mivel az ő munkájuk az állam alapvető működése szempontjából nélkülözhetetlen. Egy komoly országban ugyanakkor ezt a listát folyamatosan frissítik és naprakészen tartják.
 
Komoly bizalmatlansági kérdést vet fel, hogy az új védelmi felkészülésért miért a propagandaminiszterként ismert Rogán Antal a felelős. A kormány nem fűzött magyarázatot az összeírással kapcsolatos hírhez sem – miszerint ez egy törvény szerinti kötelezettsége a kormányzatnak – ezzel pedig fenntartja a háborús fenyegetettség érzését, amely jól illeszkedik a kormány háborús propagandájába. Aggályos az is, hogy nincsen semmilyen garancia arra, hogy az összeírás után elkészült listák nem kerülnek illetéktelenek kezébe. 

 
A műsorban szó volt az embercsempészekkel kapcsolatos aktuális hírekről is. Harangozó Tamás a hírre reagálva emlékeztetett, hogy jogerősen elítélt bűnőzüket engednek ki ezres nagyságrendben, a börtönök túlzsúfoltságára hivatkozva. „Tényleg a szabálysértési elzárásos embereknek kell ott bent lennie, és nem egy kőkemény embercsempésznek?” – tette fel a kérdést az MSZP frakcióvezető-helyettese. 
 
A kérdés ráadásul nemzetközi feszültségeket is generálhat. „Magyarország alapvető érdeke lenne, hogy Románia schengeni csatlakozása megtörténjen, ennek idén január elsején meg kellett volna történnie. Az osztrákok azért vétózták meg – többek között – Bulgária és Románia schengeni csatlakozását – magyarul, hogy Erdély felé is teljes átjárásunk és normál határmentes átkelésünk legyen –, mert Magyarország felől tízezrével jutnak be Ausztriába az illegális bevándorlók” – érvelt Harangozó Tamás. 
 
Az embercsempészek kiengedése nem jó üzenet azon rendőr számára, aki az életét és a testi épségét veszélyeztetve elfogja a csempészeket, továbbá a bíró és az ügyész számára sem, akik az eljárásban részt vesznek, a bűnöst elítélik, majd a kormány mégis kiengedi őket. 
 
„Ezt a reintegrációs őrizetet úgy kell elképzelni, hogy kinyitják a börtönajtót és azt mondják, hogy parancsoljon, ott lehet kimenni” – összegzett az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Kapcsolódó párttagok