mszp.hu | Belföld
2020. október 28. 09:08

A kormány úgy készült a második hullámra, hogy nem tett semmit a tesztelési kapacitás bővítése érdekében

A kormány úgy készült a második hullámra, hogy nem tett semmit a tesztelési kapacitás bővítése érdekében
Gulyás Gergely régóta próbálja mentegetni a kormányt az elvégzett tesztek alacsony száma miatt, korábban még azt is képes volt kijelenteni, hogy mivel a teszteket az adófizetők pénzéből fizetik, ezért nem szabad ész nélkül tesztelgetni mindenkit. Később már úgy fogalmazott, hogy ahogyan a fertőzés terjed, úgy a tesztszámok is nőni fognak.

A napi.hu közérdekű adatigénylése után azonban kiderült, hogy a miniszter ismét hazudott. A járvány ugyanis terjed, de a Nemzeti Népegészségügyi Központ bevallotta, hogy naponta maximum 12 ezer PCR-tesztet tudnak elvégezni Magyarországon. Ezt azonban a szervezet vezetője, Müller Cecília a sajtótájékoztatóján már cáfolta. Eléggé nyugtalanító az a tény, hogy az országos tisztifőorvos ellentmond a saját intézménye által kiadott hivatalos adatoknak, éppen ezért Müller Cecíliának tisztáznia kell ezt a helyzetet.

Ha a Fidesz az egész nyarat a második hullámra való felkészüléssel töltötte, akkor felmerül a kérdés, hogy miért nem tettek lépéseket a kapacitások bővítésére? Ezzel is úgy voltak, mint az influenza elleni védőoltással, hogy elég lesz az, ami van?

Mivel Gulyás Gergely szerint nincs összefüggés a védekezés eredményessége és a tesztek száma között, ezért felhívnánk a miniszter figyelmét arra, hogy a járványkezelés szakmai és nem pedig politikai kérdés. A szakértők szerint ugyanis a közösségi terjedés megfékezése és a járvány lassítása érdekében minél több tesztelésre van szükség, mivel így lehet kiszűrni a tünetmentes betegeket és elejét venni a továbbfertőzésnek.

Úgy nem lehet sikeresen védekezni, ha a fideszes pártkatonák véleménye a meghatározó az orvosok és kutatók szakértelmével szemben, és kormányzati szinten tagadják a tesztelések jelentőségét a járvány elleni harcban.

Az MSZP azt követeli, hogy a kormány tegyen érdemi lépéseket a tesztelési kapacitások bővítése érdekében és kezdje meg a tömeges és ingyenes tesztelést valamennyi munkavállaló, elsősorban a megfertőződés szempontjából magas rizikójú emberek, tehát az egészségügyi dolgozók, a pedagógusok és a szociális szféra dolgozóinak körében.

MSZP

Bővebb információ: Bangóné Borbély Ildikó országgyűlési képviselő