MTI/mszp.hu | Belföld | nyelvtudás idegennyelv oktatás
2013. december 14. 11:38

A kormány újabb csapást mér a nyelvoktatásra

Kunhalmi Ágnes szocialista oktatáspolitikus szombaton azt mondta: a felnőttképzési törvény rendkívül nehéz helyzetbe hozza a kisebb nyelviskolákat és az egyéni vállalkozóként dolgozó magántanárokat azzal, hogy akkreditáltatniuk kell oktatási programjukat, milliós kauciót kell letenniük és jelentős adminisztrációra kényszerülnek.

Az MSZP-s politikus szerint az anyagi és adminisztrációs többletterheket a nyelvoktató cégek jó része nem tudja majd vállalni, és az eddig legálisan dolgozó magántanárok is kénytelenek lesznek feketén tanítani. Ellenkező esetben, vagyis ha betartják a rendelkezéseket, színvonalesésre lehet számítani - mondta a szocialista párt elnökségi tagja, hangsúlyozva, hogy a nyelvoktatásban előre megírt képzési tervek helyett sokkal inkább az egyéni igények figyelembevételére van szükség.

Hozzátette: ez már a negyedik, a nyelvoktatást és -tanulást nehezítő intézkedése az Orbán-kormánynak. Ide sorolta a középiskolák nulladik évfolyamos nyelvi képzésének megszüntetését, a közismereti tárgyak számának csökkentését a szakiskolákban, valamint azt, hogy megszüntették a szakképzési alapból nyelvoktatásra fordítható támogatásokat a felnőttképzésben.

Véleménye szerint a kormány az idegen nyelvek elsajátításának megnehezítésével "falat húz" Magyarország határai köré.

Elmondta, ha az MSZP győz a választáson, visszaállítják a közismereti tárgyak korábbi óraszámát a szakképzésben, és állami és európai uniós forrásból garantálják, hogy az Erasmus programban minden egyetemi-főiskolai hallgató 3-5 hónapig külföldön tanulhasson idegen nyelvet és így nyelvvizsgát szerezhessen.