mszp.hu | Belföld
2024. április 05. 13:43

A kormány uralkodni akar a kultúra felett

A kormány uralkodni akar a kultúra felett
A kormány kulturális szektorban tervezett káros központosítási tervéről, a kultúra sokszínűségéről és a lehetséges alternatívákról is beszélt Dr. Hiller István, az MSZP országgyűlési képviselője, korábbi oktatási- és kultuszminiszter az ATV csütörtöki Egyenes Beszéd című műsorában.
A kormány teljes központosítást vezetne be a kulturális életben, egységesítésre hivatkozva. Egy új, Nemzetstratégiai Intézetnek nevezett szerv felügyelné a teljes szektort. Dr. Hiller István elmondta, hogy a jelenlegi hatalom uralkodni akar a kultúra felett, pedig a kultúra maga a sokszínűség, nem lehet egyszínűvé tenni. 

„Beszéljünk úgy, hogy mindenki értse! Ez most megint a vármegyék és a főispánok kora, nagyszerű. Én is sokat kutattam ezt az időszakot, nagyon otthon vagyok benne. Azt ugyan nem kívántam, hogy élőben is lássam” – fogalmazott ironikusan az MSZP választmányi elnöke. 
 
Dr. Hiller István „kulturális grófságoknak” nevezte a létrejövő új intézmény egyes részeit. Egy-egy területnek lesznek gazdái, grófjai. „Ez, kérem, újfeudalizmus” – érvelt az MSZP országgyűlési képviselője. 
 
„A kultúrának a legnagyobb ellenfele a kockás füzetlap” – fogalmazott Dr. Hiller István, mivel nem szabad a kultúrát négyzetekbe tuszkolni. A kultúra művelői, valamint a művelődés területén dolgozók alapvetően sokszínűek, most pedig központilag akarják irányítani az egyes területeket. Az alapvető kérdés az, hogy mi a kultúra és a politika viszonya. A politikának nem az a feladata, hogy megmondja, hogy mi a jó, mi a szép és ki a tehetséges, hanem az, hogy olyan hátteret biztosítson, amely lehetőségeket teremt. 
 
Az MSZP korábbi oktatási- és kultuszminisztere a kialakult helyzettel kapcsolatosan Shakespeare Hamlet című drámájából idézett, miszerint: „Valami bűzlik Dániában.” Az MSZP képviselője szerint a jelenlegi helyzetre majdnem minden igaz ebből, leszámítva Dániát. Visszás helyzetet teremt, hogy ha az adott értékrend nem egyezik az adott területért felelős személy felfogásával, akkor a jövőben ez bizonyára nem is fog majd kultúrának minősülni. Ez a törvény az erős központosítás mellett, egy erős bizalmatlanságot is kifejez. 
 
„Ennél avíttabb gondolatot én még nem láttam” – fogalmazott a törvénytervezettel kapcsolatosan Dr. Hiller István, majd elmondta, hogy bármikor, bárkivel vállalja a vitát a kérdéskörrel kapcsolatban. 

Szavazz a szocikra!

2024-05-22 10:12

Kapcsolódó párttagok