MTI/mszp.hu | Belföld, Gazdaság, Külföld | parlament
2015. február 16. 19:00

A kormány válsághelyzetbe sodorta az országot - Országgyűlés

Kormányzati külpolitika, új parlamenti munkarend, az ökotárs "lerohanása", a gyermekétkeztetés és a letelepedési kötvénnyel üzérkedők. Ülésezett a parlament.

A kormány a külpolitikát saját belpolitika céljaira használja fel

Tóth Bertalan frakcióvezető-helyettes a külpolitikai akciótervet hiányolva azt mondta, egyetértenek azzal, amit a miniszter Németországgal, az Egyesült Államokkal és Ukrajnával kapcsolatban megfogalmazott, ugyanakkor a külpolitikai akcióterv hiánya arra utal, hogy a kormány a külpolitikát saját belpolitika céljaira használja fel a kormány. Ehhez az MSZP nem fog asszisztálni - közölte.

A kormány válsághelyzetbe sodorta az országot

Tóbiás József frakcióvezető arról beszélt, hogy a kormány válsághelyzetbe sodorta a családokat, az egész országot, és a nemzetközi térben sem képvisel bölcs politikát, csak "hintáznak, pávatáncot lejtenek". Szerinte az embereknek elegük van a valódi kormányzás helyetti arroganciából, a Fideszen és a kormányon belüli hatalmi belharcokból. A közbeszédet ma már az uralja - folytatta Tóbiás József -, hogy "a miniszterelnököt a legjobb barátja szapulja" és fenyegeti. Összegzésként elfogadhatatlannak nevezte, hogy "mind többeknek jut egyre kevesebb".

Tóbiás József felszólalása végén azt kezdeményezte, hogy egyperces néma felállással emlékezzenek a néhány napja elhunyt Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbira.

Új parlamenti munkarend - "a javaslat visszaélésszerű"

Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes rámutatott: "a javaslat visszaélésszerű", az országgyűlési törvény és a házszabály heti ülésezésre van kialakítva. Szerinte csorbítják az ellenzéki jogosítványokat, a heti interpellációs lehetőségeket elveszik, és nem ad garanciát a kiszámítható minőségi jogalkotásra, ami állítólag a javaslat legfontosabb része. Nem látják annak garanciáját sem, hogy március 1-től elindulhat az új ülésezés - mondta a képviselő és utalt arra a három törvényre, amit most rendkívüli eljárásban tárgyalnak. Az előterjesztés arról szól, hogy a második héten nem kell jelenlétet biztosítani, így nem csak a duplafizetés után rohangálnak, nem akarnak csak kéthetente bejárni dolgozni. "Minden más csak púder" - fogalmazott.

Ki a felelős az Ökotárs "lerohanásáért"?

Harangozó Tamás arra hívta fel a figyelmet, hogy a bíróság szerint is törvénysértő volt az Ökotárs Alapítvány rendőrség általi "lerohanása" tavaly ősszel, a házkutatás és az iratok lefoglalása. Feltette a kérdést: direkt politikai megrendelést teljesített a rendőrség, vagy egyes rendőri vezetők megfelelési kényszerének következménye volt az intézkedés? Arra is választ várt: lesznek- e következményei a hatalommal való visszaélésnek? A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal jelentése is törvénytelen? - sorolta kérdéseit.

Mikor lesz a szobatársból cellatárs?" Avagy meddig lopják tovább az országot ahelyett, hogy megoldanák a gyermekek étkeztetését?

Bangóné Borbély Ildikó interpellációja elején arra emlékeztetett, hogy Simicska Lajos vállalkozó azt mondta, sok mindent tud Orbán Viktorról. Az ellenzéki képviselő megkérdezte, mit tudhat a vállalkozó a miniszterelnökről vagy a miniszterelnök a vállalkozóról. "Talán az egykori szobatársból egykor cellatárs is lehet" - folytatta felvetését.

Később arról beszélt, hogy ősztől hároméves kortól kötelező óvodába járni. Szavai szerint ezt már tavaly is tervezte a kormány, de elhalasztották, mert kiderült, hogy nincs elég férőhely. Hangsúlyozta, hogy most a jegyző döntheti el, kinek kötelező az óvodába járás és aki nem kap felmentést, attól a családi pótlékot is elvehetik. Azzal folytatta, hogy a kormány egyre kevesebbet költ a családi pótlékra, idén már negyven milliárddal kevesebbet, mint öt éve. Ezalatt hatszázmillió forintot spórolnak meg azzal, hogy megszűntetik az óvodáztatási támogatást - mondta.

"Az én szövetkezésem Orbánnal abból indult ki, hogy le akartuk bontani a diktatúrát és a posztkommunista rendszert. Kiderült, hogy ez nem egy egyszerű dolog, ezen melózni kell. De az kurvára nem volt benne ebben a szövetkezésben, hogy felépítünk helyette egy másik diktatúrát" - idézte végül Simicska Lajost.

Miről tárgyal a kormányfő az orosz elnökkel?

Tóth Bertalan azt kérdezte, hogy miről tárgyal Orbán Viktor miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Felvetette, hogy a gázszállítási szerződés két cég között köttetik, így nem az ő feladatuk megállapodni. Azt is kérdezte, hogy a magyar kormányfő miért "aggódik" az át nem vett gázmennyiség sorsa miatt. A szocialista politikus emellett azt sürgette, hogy érvényesítsék a hazai fogyasztói árakban a kőolaj világpiaci árának csökkenését.

Kaphatunk-e két egyenes mondatot?

Többszázezer lakossági számla tűnt el

Harangozó Gábor arról beszélt, hogy január 31-én kellett volna lezárulnia a Hortobágyi Nemzeti Park földpályázatait érintő Kormányzati Ellenőrzési Hivatali (Kehi) vizsgálatnak, azonban nem tudni az eredményről. Értékelése szerint egyes pályázó "oligarchák maffiaszerű módszerekkel vitték el a földeket", s nem tudni, hogy a végén kié lesz a terület.

Mi lesz a TAO-s pénzekkel? A források egy része tényleg ügyeskedőkhöz kerül?

Nem a letelepedési kötvénnyel üzérkedők jelentik a valódi veszélyt?