2011. augusztus 26. 16:00

A kormány végre Európában keresgél a svájci frank ügyében

Herczog Edit üdvözli, hogy Orbán Viktor ”jobb keze”, Matolcsy György nyári szabadságáról hazatérve végre megszólalt a svájci frankban eladósodott családok ügyében. Az EP-képviselő szerint örvendetes, hogy a gazdasági miniszter végre felismerte, a frankhitelesek ügye európai megoldásért kiált, de meggyőződése, hogy a kormánynak a jelenleginél több lehetősége is lenne a segítségre.

Herczog Edit pontosan egy hónappal ezelőtt hívta fel az Európai Bizottság figyelmét arra, hogy a lehető legrövidebb időn belül dolgozzon ki átfogó koncepciót és konkrét javaslatokat úgy a bankrendszer, mint a tagállamok részére a devizahitel-válság leküzdésére, a szociális krízis megelőzésére. A képviselő üdvözli, hogy Matolcsy György egy hónappal később szintén felismerte, hogy a megoldást Európában kell keresni. Herczog szerint, bár lényeges, hogy az Európai Bankfelügyeletet tájékoztassák a helyzetről, a kormánynak tovább kell mennie, és az Európai Tanács következő ülésén fel kell vetnie a problémát a legmagasabb európai politikai fórumon is.

A képviselő ismét felhívta a figyelmet arra, hogy bár az eurózóna gazdaságának megmentése kedvező hatással lehet a devizaárfolyamok alakulására, az EU-nak kötelessége, hogy cselekedjen az euróövezeten kívüli országokban devizaadós családok százezrei érdekében is.