2011. március 21. 13:46

A kormány vessen véget a cigányság elleni kirekesztésnek!

Üdvözöljük az ENSZ közgyűlésének 1966-ban elfogadott határozatát, amely kimondja, hogy minden év március 21-e az Antirasszizmus Világnapja.

Ezért ezen a napon Magyarországon is megemlékezünk azokról, akik bőrszínük miatt nyílt vagy rejtett diszkriminációnak vannak kitéve.

 

Hazánkban talán még soha nem volt olyan aktuális a rasszizmus elleni harc, mint napjainkban. Ennek oka elsősorban, de nem kizárólagosan az a nyílt megfélemlítés, amit Gyöngyöspatán tapasztalhattunk az elmúlt hetekben. A demokraták tábora mélyen elítélte az ott történteket, ezért elismerésünk mindazoknak, akik felemelték a hangjukat a romákat ért megfélemlítés és a kirekesztés ellen. Sajnáljuk azonban, hogy ugyanezt a nyílt és bátor kiállást a Magyar Köztársaság - elvben felelős - kormánya részéről nem tapasztalhattuk.

 

Jelezni szeretnénk, hogy ha egyes embereket, embercsoportokat ki akarnak szakítani egy település, egy társadalom szövetéből, az nem csupán Magyarország, hanem az Európai Unió minden tagországának szégyene. Ám mert hazánk jelenleg az Európai Unió soros elnökségét adja, hatványozottan várnánk el a kormány szilárd fellépését a kirekesztés és a megfélemlítés ellen.

 

Követeljük, hogy kormány azonnal tegye meg az ahhoz szükséges lépéseket, hogy a szélsőjobboldal által szervezett neonáci hordák a már beharangozott hajdúhadházi akciójukat ne hajthassák végre! Akadályozza meg és vessen véget továbbá a cigányság elleni izgatásnak és kirekesztésnek, mert egy demokratikus kormánynak az állampolgárok védelme bőrszíntől, vallási vagy etnikai hovatartozástól függetlenül dolga és kötelessége!

 

Teleki László,

az MSZP elnökségi tagja

 

Nyakó István,

az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság tagja,

országgyűlési képviselő