MTI/mszp.hu
2012. augusztus 09. 20:05

A kormány veszélyeztette a szegedi lézerprojektet

Botka László (MSZP) szegedi polgármester szerint a városba tervezett lézer-kutatóközpont előkészítését az elmúlt két évben egyetlen dolog veszélyeztette: maga a kormány.

A polgármester ezt annak kapcsán mondta az MTI-nek, hogy a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság (NFK) megállapította: az elmúlt két évben Szegeden nem tettek meg mindent a projektért, és annak teljes felülvizsgálatát rendelte el.

A kormányszóvivői iroda csütörtökön közölte az MTI-vel, hogy a kormány teljes felülvizsgálatot kezd az Európai Unió egyik tudományos nagyberuházása, az Extreme Light Infrastructure (ELI) részeként Szegedre tervezett lézer-kutatóközpont ügyében.
    
A közlemény szerint szerdai ülésén az NFK áttekintette a szegedi kutató szuperlézer megalkotását célzó projekt körül kialakult helyzetet, és megállapította: az elmúlt két évben Szegeden nem tettek meg mindent azért, hogy a kiemelt beruházás megfelelő ütemben haladjon.
    
"A mai tényállás szerint, ha nem történik változás, akkor a projekt az előre tervezett 2015-ös időpontig biztosan nem valósul meg" - írták.
    
Az NFK ezért augusztus 31-vel bezárólag elrendelte a projekt azonnali, teljes körű felülvizsgálatát. A tájékoztatás szerint szükségesnek tartják az állami cég, az ELI-HU Nonprofit Kft. felelősségének vizsgálatát. A kabinet meglepődve értesült arról is - áll a közleményben -, hogy a projekt tudományos vezetője, az ELI-HU Nonprofit Kft. tudományos tanácsadó testületének elnökhelyettese, Krausz Ferenc lemondott.
    
Botka László szürreálisnak és érthetetlennek tartja az NFK megállapításait. A politikus az MTI-nek elmondta, hogy álláspontja szerint a tudományos nagyberuházás előkészítését az elmúlt két évben egyetlen egy dolog veszélyeztette: maga a kormány, amely az ELI-projekt kapcsán egyetlen maga által szabott határidőt sem tartott be.
    
A polgármester kifejtette, a projekt előkészítéséért egy állami cég - az ELI-HU Nonprofit Kft. - felelős, amelynek vezetőjét a kormány nevezte ki. A cég nem Szegeden, hanem Budapesten, az egyik minisztériumban működik, a szegedi önkormányzatnak és a Szegedi Tudományegyetemnek pedig csupán jelképes tulajdonrésze van benne.
    
Botka László fölszólította a kormányt, hogy folytassa az ELI-projekt előkészítését, mivel annak megakasztásával nemcsak Szegednek, hanem az egész országnak is kárt okozna, hiszen a lézerközpont lenne az unió első és egyetlen Magyarországon megvalósuló tudományos nagyberuházása.