A kormány visszaél a felhatalmazással, állítsák végre le az emberek büntetését!

A kormány visszaél a felhatalmazással, állítsák végre le az emberek büntetését!
A tél és a válság közepén is gátlástalanul veszi el a kormány az emberek pénzét, ezért, hogy próbálja menteni a menthetőt, az MSZP benyújtotta a családokat, munkavállalókat, kisvállalkozásokat és önkormányzatokat megvédő javaslatait az újévre.

Döbbenetes a számvetés a kormány bűneiről a válságkezelésben, miközben az Országgyűlés előtt hevernek a köztársaságpártiak megoldásai az emberek védelmében, mondta hétfő délutáni online sajtótájékoztatóján Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Elmondta, elérkezettnek látják a számvetésre arról, hogy mire is használta a kormány a rendkívüli felhatalmazást, amit a parlamenttől kapott. „A védekezésnél fontosabbnak tartották az Alaptörvény és a választási törvény módosítását (…), az állami vagyont pedig a szemünk láttára alakították át alapítványi magánvagyonná. Arra meg különösen nehéz szavakat találni, hogy a veszélyhelyzet árnyékában adtak ennek a folyamatnak alaptörvényi védelmet” – kezdte a felsorolást.

„Miközben százak halnak meg naponta, az Orbán-kormánynak jutott ideje arra is, hogy beleírja a Szájer József-féle posztkeresztény Alaptörvénybe, hogy az anya nő, az apa férfi (…), így korlátozták az egyedülállók örökbefogadási lehetőséget is, valamint megszüntették az Egyenlő Bánásmód Hatóságát” – emelte ki.

A szocialista politikus emlékeztetett a közmédia költségvetését 100 milliárd fölé emelő törvények megalkotására és kitért az iparűzési adó karácsony előtti, „gyáva módon” történt lefelezésére. „Ennek megint csak semmi köze sincs a válsághoz, hiszen, akiknek nincs bevételük, azoknak eleve iparűzési adó befizetési kötelezettségük sincs. Útonálló módjára rabolják ki az önkormányzatokat” – tette hozzá.

Megjegyezte, szerinte Orbánt nem érdekli, hogy Magyarország Európa egyik legtragikusabb halálozási mutatóját produkálja, hiszen „már több mint 8000 honfitársunk vesztette életét, és a számok most sem csökkennek. Ausztriában, mely Orbán szerint hazánk laboratóriuma, több mint 2,5 milliárd eurót ad a kormány az önkormányzatoknak, hiszen a védekezés első vonalában az egészségügyisek után ők állnak”.

Rámutatott, hogy amíg a kormánynak láthatóan nem volt sem ideje, sem szándéka arra, hogy az emberek megélhetésének biztosításával foglalkozzon, az MSZP szerint a jelenlegi rendkívüli helyzetben rendkívüli segítségnyújtásra van szükség. „Ennek érdekében nyújtottuk be javaslatunk, mely a gyermekeket nevelőknél az anyasági támogatást és az alanyi jogon járó támogatásokat, a családi pótlékot, a GYES-t, a GYET-et megduplázná, értékállóságukat hosszútávon is biztosítaná”.

Emlékeztetett az MSZP-nek azon lesöpört javaslatára is, amely a járvány miatt állásukat vesztett szülőknek adott volna még karácsony előtt gyermekenként egyszeri 50.000 forint támogatást.

„Úgy gondoljuk, mindent meg kell tenni annak az embertelen helyzetnek az elkerülése érdekében, hogy a munkavállalóknak dönteniük kelljen az anyagi biztonságuk és a saját vagy mások egészsége között” – hívta fel a figyelmet az MSZP szintén süket kormányzati fülekre talált 100%-os táppénz javaslatára a vírus megfékezésének érdekében.

Harangozó követelte a jogellenesen elvett rokkantnyugdíjak visszaadását és a magyar céget, kisvállalkozók módszeres tönkretételének leállítását. „Januártól büntetni fogják a KATA-s vállalkozásokat. Amikor mindenki a megélhetésért küzd, akkor nem elvenni kell az emberektől, hanem lehetőséget kell nyújtani nekik” – utalt az ellenzéki javaslatra a kisvállalkozásokat sújtó büntetőadó eltörléséről.

Végezetül az MSZP frakcióvezető-helyettese megjegyezte, a kormány már elkezdte a felelősség-hárítást az ügyben.  „A kormány megkapta a felhatalmazást, a kormány kezében van minden: eszköz, pénz, paripa, fegyver. Orbán Viktor és kormánya innentől kezdve nem mutogathat senkire, minden, amit tesznek, vagy nem tesznek, a miniszterelnök és a kormány felelőssége”..

Kapcsolódó párttagok