mszp.hu | Belföld
2020. július 02. 16:38

A kormány visszaél a hatalmával, a köztársaságpárti önkormányzatok azonban továbbra is cselekvőképesek

A kormány visszaél a hatalmával, a köztársaságpárti önkormányzatok azonban továbbra is cselekvőképesek
A kormány visszaélései közül az önkormányzatiság lerombolása a legsúlyosabb – derül ki az MSZP diktatúra figyelőjének első tapasztalataiból.

Az ellenzéki vezetésű önkormányzatok ennek ellenére továbbra is képesek az emberek érdekében cselekedni, és végrehajtani a fontos feladatokat – erről beszélt Molnár Zsolt, az MSZP fővárosi elnöke csütörtök reggel az ATV Start című műsorában.

A kormány közeli Nézőpont Intézet legfrissebb felmérése szerint Orbán Viktor, miniszterelnök az igazi nyertese a koronavírus-járványnak. Kérdésre, hogy egyetért-e ezzel, Molnár Zsolt igennel felelt, de nem népszerűségi, hanem anyagi értelemben. „A járványhelyzetben még pofátlanabbul folytatódott a pénzosztás, a hatalomkoncentráció és az önkormányzatokkal való leszámolás. (…) Magyarországon a kormány élhetett volna, avagy vissza is élhetett a hatalmával, sajnos az utóbbit tette! Lehetséges, hogy a járványügyi intézkedések közül néhány eltalálta a szükséges mértéket, de ami ezen kívül történt, már a visszaélést fokozza”.

A pártigazgató elmondta, a kormányzati visszaélések dokumentálására, nyomon követésére született az MSZP diktatúra figyelője. „Figyelünk, mert felelni kell majd azokért a döntésekért, amelyekben a járványhelyzetre hivatkozva, de azzal semmilyen összefüggést nem mutatva döntöttek. Ilyen például a Budapest-Belgrád vasútvonal titkosítása, és a ráfordított sok százmilliárd forint, ami semmilyen magyar érdeket nem szolgál, ellenben kínait igen!”

A visszaéléseket igazolandó Molnár hozott néhány kifejezetten önkormányzati példát. Elmondta, megítélése szerint a Városliget továbbépítése, Göd helyzete (ahol egy jó anyagi helyzetben lévő önkormányzattól a kormány elvonja az ipari területből befolyó bevételeket), a gépjárműadó központosítása (ami nem csak a járványügyi helyzetig marad így, hanem az után is), vagy a Budapestet terhelő szolidaritási adó, ami teljesen elveszi Budapest önálló mozgásterét, azt jelzik, más van a háttérben, mint a hivatkozott járványügyi védekezés.

„Ez sokkal inkább arról szól, hogy az önkormányzati rendszerrel való leszámolás indul el” – mondta a képviselő, aki emlékeztetett a közadatok még nagyobb visszatartásával, a szabad véleménynyilvánítás további korlátozásával, a haveri szállodáknak adott 83 milliárddal és a további nekik adandó 600 milliárddal, vagy a Kartonpackkal kapcsolatos visszaélésékre is.

Molnár rámutatott, a felhatalmazási törvény jelentősen egyszerűsítette a kormány hatalomkoncentrációját, az önkormányzattal való leszámolását, bármit gyorsabban meg tudott tenni, akár az éj leple alatt is, mint a megszokott kétharmados többségével, és mindig volt egy hivatkozási alapja is.

„Nyilván ez már nem az a diktatúra, ami a Franco vagy a Pinochet-diktatúra, hogy páncélautókról leugró katonák elviszik az újságírókat, de ne felejtsük el, hogy a diktatúra első lépése soha nem fegyveres módon kezdődik a XXI. században, hanem szép lassan elsorvasztják a demokratikus intézményrendszereket” – mutatta be az MSZP diktatúrafigyelőjének első tapasztalatait.

Visszautalva az említett Lánchíd-kérdésre megjegyezte, a Lánchíd a pénzelvonások ellenére is fel lesz újítva, mert Karácsony Gergely és Tüttő Kata mag fogja oldani. „A Lánchíd nem lehet ellenzékben! Tegyük fel a kérdést, hogy Széchenyi István, vagy az Andrássyk, vagy a Hídegylet tagjai mit gondolnának arról, hogy a magánvagyonukat tették bele azért, hogy a híd megépüljön, most pedig a kormány a mi adófizetői pénzünkből nem képes megérteni a nemzet ügyét”.

Molnár Zsolt hangsúlyozta, „A józan figyelmeztetés határideje lejárt: cselekvőképes a fővárosi önkormányzat, és a választók is azt várják, hogy mutassunk rá arra, hogy botrányos, amit a kormány csinál, de ugyanakkor oldjuk meg a Lánchíd kérdését”.

Elmondta, ha kell a Főváros a saját forrásából fogja végül megoldani a hídfelújítást, ám ahogy fogalmazott, az a kormány szégyene lesz. „Széchenyi István, ha élne, azt mondaná, inkább Bécsbe épít hidat, mint egy olyan kormánynak, amelyik ezt a kérdést pártpolitikai csatározássá teszi.

Szégyenteljes ez az ügy, és ezt a magyar választók meg is értették, mert ezerszámra írták alá azt az ívet, amely a tűzijátékkal szemben – ami 8-10 milliárd forintba fog kerülni és minden idők legdrágább tűzijátéka lesz – a Lánchíd mellett foglaltak állást. Pénteken be is jelentjük ennek az akciónak az eredményét” – ígérte a szocialista politikus.

Kapcsolódó párttagok