MTI/mszp.hu
2011. november 27. 15:37

A kormány zsákutcába viszi a szakképzést

Az MSZP szerint a kormány zsákutcába viszi a szakképzést, mert több milliárd forintot kivonnak a rendszerből, a törvénytervezet számos eleme pedig illúzió.

Sós Tamás, az Országgyűlés oktatási bizottságának tagja vasárnapi sajtótájékoztatóján azt mondta, 25 milliárd forintot vonnak ki a munkaerőpiaci alapból, ezt a pénzt a szakképzésre fordították volna. Szerinte a XXI. században egy versenyképes gazdaságban nem az olcsó, hanem a minőségi szakképzés irányába kellene elmozdulni.

A politikus hangsúlyozta: hibás a törvénytervezet alapvetése, mert abból indul ki, hogy egy szakma megszerzése legyen a célja a szakképzésnek, de az feleljen meg a munkaadói elvárásoknak is. A MSZP ezzel szemben úgy gondolja: a szakma megszerzésén túl fontos szerepe van annak is, hogy szükséges alapokat biztosítsanak az általános ismeretekhez is, mivel csak ennek birtokában tudnak a tanulók újabb szakmákat elsajátítani, érettségit szerezni.

Sós Tamás hozzátette: a törvénytervezet, amelynek hétfőn lesz a részletes vitája a parlamentben, a 70-es évek nagyüzemi szakmunkásképzéséből indult ki, de ezek a gyárak mára megszűntek, és inkább vállalkozni tudó szakemberekre van szükség. Ehhez nyelveket, informatikai tudást, és vállalkozási ismereteket kell elsajátítaniuk - mondta.

Közölte azt is: 10-15 iskolát integrálnak egy Térségi Integrált Szakképző Központba (TISZK), de ez a lépés életszerűtlen, és olyan "képzőkonszerneket" alakítanak ezzel ki, ahol a diákkal a tanárok nem tudnak közvetlenül foglalkozni. Centralizálják a döntéshozatalt is, Budapesten határozzák majd meg, hogy egy vidéki városban mikor, milyen szakképzést indítanak, és a fővárosban határozzák meg a létszámot is.

A szocialista politikus közölte, korainak tartják a törvény 2012-es bevezetését, ezért azt kérik, hogy csak 2013-tól léptessék életbe, mert szerintük több ponton kellene még pontosítani a szakképzési törvényjavaslatot.