mszp.hu | Belföld
2024. május 01. 15:44

A kormánynak a gyermekekhez való hozzáállásán kellene változtatnia!

A kormánynak a gyermekekhez való hozzáállásán kellene változtatnia!
Közös majálist tartott az MSZP, a DK és a Párbeszéd-Zöldek a Városligetben. Az egész napos program elején az MSZP sátránál„A magyar oktatás jövője” címmel tartott kerekasztal beszélgetést Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, Hiller István korábbi oktatási- és kultuszminiszter, választmányi elnök, valamint Arató Gergely korábbi oktatási államtitkár. A beszélgetést Kajtárné Botár Borbála, az MSZP Pedagógus Tagozatának elnöke vezette.
Kunhalmi Ágnes három pontban foglalta össze a legfontosabb oktatási problémákat, azonban szerinte alapvetően a gyermekekhez való hozzáállásán kellene változtatnia a kormánynak. Az elmúlt években lassan oda jutnak a magyar szülők és családok, a közoktatás annyira le lett butítva, hogy a megannyi különóra miatt hatalmas összegeket kell fizetni - mondta. Aki pedig nem a legelőnyösebb anyagi körülmények közé születik, annak sorsa szinte előre meg van írva – tette hozzá a politikus.
 
Második pontként a pedagógusok megbecsülésének helyreállítását, harmadik pontként pedig az egyre durvább központosítás megszüntetését nevezte meg célként Kunhalmi Ágnes. Összefoglalva elmondta, gyermekközpontú, a központosítást megszüntető, a pedagógusok megbecsültségének és szabadságának helyreállítására van szükség.
 
Hiller István szerint május elsején élesen szembe kell állítani a kormánypárt és a baloldali demokraták elgondolását az oktatásról. Szerinte az ellenzéknek, a demokratikus baloldalnak keményen ki kell állni elképzelései mellett, ugyanis az elmúlt évtized adatai közül semmi nem támasztja alá azt, hogy sikeresebb lenne a jobboldal elképzelése az oktatásról. Mint mondta, mára oda jutottunk, hogy a stabil alapok, az írás- és olvasáskészség, az alapvető számítások egyre komolyabb hiányosságokat mutatnak. Hiller István hozzátette, minisztersége idején stabil és folyamatos színvonalemelkedés volt, ezt uniós felmérések is alátámasztották. A baloldali, demokratikusan gondolkodók politikájának meghatározó eleme kell legyen a gyermekek, unokák fókuszba helyezése, hiszen ők a jövő. A korábbi oktatási- és kulturális miniszter szerint nem lexikális tudásra van szükség, hanem a gyakorlati, mindennapokban is hasznosítható információkat kell elsajátítani a gyermekeknek.
 
Arató Gergely szerint hatalmas probléma, hogy a kormány nem biztosít kitörésre lehetőséget a gyermekeknek, ma már csak a kiváltságosoknak jut minőségi képzés. Vidéken pedig már nem az a kérdés, milyen pedagógusok vannak, hanem hogy vannak-e egyáltalán – mutatott rá.
 
A beszélgetés végén a közönség tett fel kérdéseket, itt felmerült, hogy a szakképzés területén is komoly gondok vannak, valamint, hogy a bölcsődei nevelőkről kevés szó esik a közbeszédben. Hiller István elmondta az oktatást komplex egységként kell kezelni, amikor oktatásról beszélnek az ellenzéki politikusok, annak minden ágazatára kiterjednek javaslataik.