mszp.hu | Belföld
2022. július 12. 12:11

A kormánynak biztosítania kell az egyenlő hozzáférést az egészségügyi szolgáltatásokhoz!

A kormánynak biztosítania kell az egyenlő hozzáférést az egészségügyi szolgáltatásokhoz!
„Féloldalasnak” nevezte az Alapvető Jogok Biztosának válaszát a szolnoki szülészet ügyében feltett kérdésére Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, rámutatva: lehet, hogy formálisan nem jogszerűtlen, hogy a szülő nőket minden másnap Debrecenbe vagy Budapestre irányítják Szolnokról, de az egészségügyi szolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférést biztosítani kell számukra.

„Ez a mindenkori kormánynak a feladata” – szögezte le Kunhalmi a Spirit FM rádió hétfői műsorában.

Hozzátette: ez az alapjog az alaptörvényben is szerepel, ezért olyan költségvetést és jogszabályokat kell alkotnia a kormánynak, amelyek ezt biztosítják.

Különösen igaz ez a megyei kórházak ellátottságára, hiszen az emberek éppen azokat keresik fel, ha a kisebb vidéki településeken megszűnik az ellátás – fogalmazta meg.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a szolnoki kórház szülészeti munkájának korlátozása miatt nemcsak hogy nem érvényesülnek szülni vágyók alapvető ellátottságához való jogai, hanem a hosszas utazás kényszerűsége „veszélyezteti mind az anya, mind a babáknak az életét” – mondta.

Ismét felhívta a figyelmet, hogy az Orbán-kormány csak 4%-kal több forrást akar az egészségügyre fordítani a jövő évi költségvetésben az ideinél, ami még az infláció mértékét sem éri el.

„Nem is értem, hogy a magyar egészségügyi ellátórendszernek az ilyen szintű alulfinanszírozását hogy meri megtenni a kormány? (...) Nem tudom elképzelni, hogy hogy merészelik az egészségügytől ilyen szinten elvonni a forrásokat?” – fejezte ki felháborodását.

Mint mondta, a jóléti intézményrendszer működését, az egészségügy, az oktatás, a lakhatás, a nyugdíjrendszer finanszírozását a mindenkori kormányzatnak „még a válságban is biztosítani kell”.

Összehasonlításképpen közölte: 2010-ben a szocialista kormány a pénzügyi világválság után a GDP 31%-át költötte jóléti kiadásokra, szemben a Fidesz jövő évre tervezett 23,6%-ával.

Ezt a csökkenést „egészen döbbenetesnek” nevezte, mint mondta, „tragédiaként” éli meg.

„Miről beszélünk? Miért spórolja meg az emberek jólétén a Fidesz (...) a saját elhibázott gazdaságpolitikáját vagy az oligarchák feltőkésítését, vagy akár a háború árát?” – tette fel a kérdést.

„Azt mondják, hogy nem az emberekkel fizettetik meg? Hát naponta megfizetteti a szolnoki (...) szülő nőkkel!” – jelentette ki.

Azt is kiemelte: a forráselvonás miatt a kórházakban mindenütt „húzni fogják a költségvetést és problémák lesznek”, de ez nem a – Fidesz által kinevezett – kórházigazgatók, hanem a Fidesz, a miniszterelnök, és az egészségügyért felelős miniszterek felelőssége.

Az MSZP állapotára vonatkozó kérdésre visszautasította, hogy pártjában belső harcok lennének. Mint mondta, tartalmi viták vannak.

Kijelentette: az MSZP nagyon komoly múlttal és saját integritással rendelkező párt, az egyetlen baloldali szervezet, amely a „NER” 12 éve után komoly utánpótlásképzést indított; s bár az ellenzék egészére ez nem kedvező, „akármennyire szomorú is”, időközi választást is csak szocialisták tudtak nyerni.

„A szocialista párt a jelenlegi helyzethez képest stabil; stabil szavazóbázissal, és nagy erőket mozgósít” – folytatta, hozzátéve: a fideszes Nézőpont Intézet által közölt 1%-os támogatottsággal szemben pártjának megvan az 5%-a.

Kapcsolódó párttagok