mszp.hu | Belföld
2022. augusztus 19. 00:18

A kormánynak fontosabb Mészáros vagyona, mint a családok Észak-Magyarországon!

A kormánynak fontosabb Mészáros vagyona, mint a családok Észak-Magyarországon!
A kormány nem a rezsicsökkentést, hanem inkább Mészáros Lőrinc vagyonát őrzi meg – mondta Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke a Klubrádió Esti gyors című műsorában csütörtökön.

„A nemstróman Mészáros Lőrinc vagyona fontosabb, mint (...) a családok Észak-Magyarországon. (...) Ahol Mészáros Lőrinc megjelenik, ott az állam, a kormány, a Fidesz mindig nagyvonalúbb, mint a saját állami cégével szemben” – mondta a szocialista parlamenti frakcióvezető.

A Mészáros érdekeltségében lévő Opus Tigáz szolgáltatási területén, Észak-Magyarországon élők ugyanis évente 8 ezer forinttal többet fizetnek a gázért, mint például a budapestiek, akik pedig kétszer annyit keresnek – mondta el.

A 8 ezer forintra lehetne legyinteni, de a mostani időszakban „ez is pénz”, ha „pedig fölszorozzuk a sok tízezer fogyasztóval, akkor itt már milliárdos összegről beszélünk, amivel ugyancsak Mészáros gazdagodik.”

„És ez a magyar családoktól hiányzik” – mutatott rá a politikus.

Elmondta: a gázszámla két részből tevőik össze: a rendszerhasználati alapdíjból, ami a karbantartást, felújítást fedezi, valamint az elfogyasztott gázmennyiség díjából. Mindkét árat a kormány határozza meg minisztériumi rendeletben.

Rámutatott: 2010 előtt az alapdíj az egész országban egységes volt, „aztán gondolt egyet a Fidesz-kormányzat és ezt megváltoztatta; és most szolgáltatónként határozza meg ezt az alapdíjat. A fővárosban, ahol az állami tulajdonú szolgáltató szolgáltat, ott alacsonyabb összegben, ahol Mészáros Lőrinc szolgáltat, ott magasabb összegben”.

A gázáremelésről elmondta: abból indulnak ki, hogy amikor Szíjjártó Péter tavaly októberben hosszútávú gázszállítási szerződést írt alá az orosz gázszolgáltatóval, kijelentette: az olcsó orosz gáz garantálja az olcsó magyar gázdíjakat és rezsiköltséget.

„Tehát ha akkor igazat mondott Szíjjártó Péter, akkor nem kéne emelni a gázárat. De nagy valószínűséggel nem mondott igazat” – mondta Tóth.

A kormányzat „legnagyobb átverésének” azt nevezte meg, hogy a kormány fogyasztói hely alapján határozza meg az átlagot, amibe így egyaránt beleszámítanak a panellakások egy gáztűzhellyel, a családi házak, ahol ugyan be van kötve a gáz, de fával fűtenek; de a garázsok, nyaralók, fogyasztói helyként nyilvántartott melléképületek is.

Ezek mind lejjebb viszik a fogyasztói átlagot – mutatott rá.

Tehát a kormány azon állítása, hogy a rezsinövelés a magyar családok egynegyedét érinti, „ez nem igaz. Egyes számítások szerint a magyar családok kétharmadának jelent ez majd pluszterhet” – mondta.

Tragikusnak nevezte azon családok helyzetét, akiknek nem volt forrásuk, és semmilyen támogatást nem tudtak igénybe venni fűtéskorszerűsítéshez, ablakcseréhez vagy szigeteléshez, mint a közel 1 millió Kádár-kocka lakói a kistelepüléseken.

Nekik a téli hónapokban akár százezrekkel is megemelkedhet majd a fűtésdíjuk, „és lássuk be, hogy ez leginkább azokat a családokat érinti, akiknek nem volt, vagy nincs pénze arra, hogy ebben (...) tudjanak előrébb lépni” – mondta.

Kérdésre megerősítette: „abszolút szükségtelen” a lakossági áram árát emelni, hiszen a Paksi Atomerőmű több áramot termel, mint a lakossági igény.

„Tehát bőven ki lehetne elégíteni az olcsó paksi áramból a lakossági igényeket” az eddigi, 37 forintos kilowattóránkénti áron – szögezte le.

A Paksi Atomerőmű működése független az Ukrajnában dúló háborútól, és egy kilowattóra áramot körülbelül 12 forintért termel meg, „ezzel meg lehetett volna kímélni a magyar áramfogyasztókat” – tette hozzá a politikus.

Kapcsolódó párttagok