mszp.hu | Belföld
2023. október 26. 16:01

A kormánynak ismét nem az emberek, hanem saját nyerészkedése a fontosabb

A kormánynak ismét nem az emberek, hanem saját nyerészkedése a fontosabb
Az izraeli háború lefolyásáról, következményeiről, a Corvinusról kirúgott oktatóról, Bagdy Emőke fiának haláláról, és a vízadatok titkosításáról is szó volt a szerdai Aktuál című műsorban, ahol Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese fejtette ki álláspontját.

Erdogan török elnök nyilatkozata, miszerint a Hamász tagjai nem terroristák, hanem isten harcosai, Harangozó Tamás szerint nagyon erős kijelentés, hiszen egy NATO-tagállam elnökeként a jelenlegi izraeli helyzet mellett semmilyen módon nem szabad igazolttá tenni a Hamász cselekedeteit. Az Országgyűlés éppen ezért fogadott el a szerdai nap folyamán egy nyilatkozatot, mely Izrael önvédelméhez való jogot deklarálja, valamint a Hamászt terrorszervezetnek mondja ki. 

A libanoni találkozóról, ahol a Hamász, a Hezbollah és az Iszlám Dzsihád terrorszervezetek vezetői ültek össze, a szocialista országgyűlési képviselő elmondta, aggasztó a helyzet, hiszen Izraelt északon a Hezbollah, délen pedig a Hamászt fenyegeti, előbbi birtokában pedig százezres nagyságrendben lehetnek rakéták. Így belegondolni is félelmetes, milyen következménye lehet annak, ha ez a két terrorszervezet összehangolt támadást indít Izrael ellen, hiszen a válaszlépés akár Dél-Libanon elfoglalása is lehet.

A szerdán megszavazott nyilatkozatnak két része van, mely miatt az MSZP frakciója is megszavazta azt: kimondja Izrael önvédelemhez való jogát és terrorszervezetnek nyilvánítja a Hamászt. Harangozó Tamás szerint nemzetközi tekintetben is fontos ezeket deklarálni, Izraelben pedig pattanásig feszült a helyzet, az ilyen típusú támogatások a NATO és EU-tagországoktól sokat számítanak. Azt is leszögezte, hogy az ártatlan áldozatok között nem lehet különbséget tenni, az elrabolt vagy meggyilkolt gyermekek mindkét oldalon szörnyű áldozatokat jelentenek. A nyilatkozat másik része arról szól, hogy a nagy volumenű, ellenőrizetlen migráció során nem lehet kiszűrni a terroristákat, akik szándékosan használják ki ezt, hogy beszivároghassanak Európa országaiba. Ezekkel az állításokkal pedig pontosan azért nem szabad vitatkozni, hogy a kormány ne tudjon ebből is politikai játékot űzni. Az azonban komolyanvehetetlenné teszi a kormány kommunikációját, hogy a nyáron akkora nagyságrendben engedtek ki a börtönből embercsempészeket, ahány határőrt munkába tudtak állítani. 

A napokban derült ki, hogy a Corvinus Egyetemről kirúgták azt az oktatót, aki korábban felfedte egy kivételezett hallgató ügyét. Az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint ennek az ügynek az üzenetével van a legnagyobb baj, hiszen ez azt jelenti, hogy aki tisztességesen jár el egy ügyben, az rosszul fog járni. Érthetetlen azonban, hogy egy jó hírű, patinás egyetem hogyan engedhet meg magának ilyen eljárást.

Milák Kristóf olimpiai bajnok, világbajnok úszó ügye is szóba került a műsorban, hiszen az Úszó Szövetség elnöke szerint az úszó tartozik Magyarországnak, így folytatnia kell a versenyzést. Harangozó Tamás elmondta, senkinek nem tartozik Milák, az Úszó Szövetség elnökének pedig nem nagy nyilvánosság előtt kellene nyilatkoznia, hanem megoldani a problémát.

A műsor résztvevői beszéltek Bagdy Emőke fiának haláláról is, hiszen Hoppál Péter kormánypárti képviselő Facebook bejegyzésében összemosta a gyilkosság ügyét a Fidesz LMBTQ-ellenes politikájával, az sugallta, a bűncselekmény azért történt, mert Bady Emőke kiállt a Fidesz bizonyos nézetei mellett. Harangozó Tamás elmondta, jellemző a fideszes propagandagépezetre a gyűlölködő kommentek írása, az ő oldala alatt is előfordult ilyen, akkor azonban - vélhetően jogi tanácsadó utasítására – perceken belül törlésre került a hozzászólás. Jelen esetben minden jel szerint Hoppál kommentjét átengedte a kormány ezt felügyelő része.

Az utolsó téma a műsorban a vízműdíjak 30 évre történő titkosítása volt. Ebben az ügyben ugyanis Tüttő Kata, az MSZP alelnöke, városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes minden követ megmozgatott, hogy ne számlázhasson sokszoros áron a kormány a fővárosi vízszolgáltatónak, ennek eredménye vélhetően az, hogy a kormány inkább titkosítaná ezeket az adatokat, hogy ne derülhessen fény az igazságra. Harangozó Tamás szerint a helyzet már tarthatatlan, hiszen a vízvezetékrendszer nagyon elavult állapotban van, azt pedig érthető módon nem akarja hagyni a főváros, hogy az ő kárukra történjen a vízszolgáltatás. A kormány ugyanis törvényileg köteles lenne kiadni a számítási adatokat, ezért titkosítanák most gyorsan azokat. Külön adalék, hogy a titkosítási javaslatban olyan rendeletre hivatkozik a kormány, mely még ki sincs adva. Várhatóan a veszélyhelyzetre fog azonban hivatkozni a kormány. A titkosítás azonban nem a nemzetbiztonságilag fontos adatokat, a vízvezetékcsövek elhelyezkedését fogja érinteni, hanem csak a díjszabást. Az egész ügynek a lényege az államosítás, ez pedig felháborító, hiszen ismét nem a magyar emberek érdeke az elsődleges, hanem a kormány nyerészkedése, zárta gondolatait Harangozó Tamás.