mszp.hu | Belföld
2023. augusztus 03. 11:48

A kormánynak nem fölösleges beruházásokra, hanem az emberekre kellene költenie

A kormánynak nem fölösleges beruházásokra, hanem az emberekre kellene költenie
Az MSZP politikusai nem kampányszerűen, hanem folyamatosan járják az országot, hiszen csak így lehet megismerni a helyiek problémáit. Komjáthi Imre, az MSZP országgyűlési képviselője, társelnöke az ATV Start című műsorában elmondta, ideje lenne, hogy a kormány a nehéz helyzetbe kerülteknek segítsen, emeljen nyugdíjat, valamint állítsa helyre a korábbi munkabiztonságot.

Egy általános érvényű, rugalmas korkedvezményes nyugdíjba vonulást szorgalmaz az MSZP. Aki úgy érzi, hogy „elkopott” annak legyen lehetősége hamarabb, akár kevesebb nyugdíj mellett visszavonulni. Azonban azok, akik szeretnének még nyugdíjba vonulás után is tovább dolgozni, nekik legyen erre is lehetősége, például a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók esetében ez sokszor számos előnnyel járna. Komjáthi Imre elmondta, ezeket a javaslatokat a szakmai szervezetekkel és érdekképviseletekkel egyeztetve hozzák meg, hosszas tárgyalások után.

Az MSZP országjárása nem kampányszerű, hanem folyamatosan, az év egészében úton vannak a politikusok, hogy megismerhessék a helyiek problémáit. „Az MSZP-nek van több mint 300 helyi szervezete, van több mint 40 polgármesterünk, több mint 300 önkormányzati képviselőnk” – emelte ki a szocialista országgyűlési képviselő. Hozzátette, azért járják az országot, hogy információkat gyűjtsenek arról, hogy milyen problémák vannak adott településeken.

Legutóbb Kiskunhalason járt az MSZP társelnöke, ahol egész napos programot tartottak. A helyi piacon beszélgettek, civil szervezetekkel egyeztettek, valamint a fogyatékkal élők szervezetével is találkoztak. Komjáthi Imre elmondta, azt tapasztalta, hogy az emberek körbenéznek az utcán mielőtt elkezdenek beszélni a problémákról, hiszen félnek, hogy valaki meghallja. A pedagógusok például elmesélik, hogy megalázónak érzik a helyzetüket, hiszen a kemény munka ellenére nem kapnak megbecsülést a kormánytól.

Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette, hogy nem számíthatnak rendkívüli nyugdíjemelésre az idősek novemberig, Komjáthi Imre ezt felháborítónak nevezte. Mint mondta, ha a kormány állítása szerint nincs pénz a pedagógusbér-emelésre és a nyugdíjak emelésére, akkor miért van a kormányzati tisztviselők fizetésének növelésére. Továbbá, amíg a nyugdíjasok napról napra kénytelenek élni, addig a Vodafone-felvásárlásra és a Fudan Egyetemre volt forrása a kormánynak. Az MSZP társelnöke elmondta, az MSZP azonnali, 3 százalékos kiegészítő nyugdíjemelést javasol, januárig visszamenőleg.

Jelenleg 234 ezer regisztrált munkanélküli van Magyarországon, közel felük pedig csupán csak 8 általános iskolai végzettséggel rendelkezik. Ez mutatja, hogy a kormány oktatáspolitikája okozza alapvetően a problémákat a munkaerőpiacon.

Komjáthi Imre elmondta, a vendégmunkások itt lesznek, ezzel a helyzettel kell valamit kezdeni. Az MSZP szerint nem szabad hagyni, hogy a bérek letörjenek és a munkakörülmények tovább romoljanak. Utóbbit mutatja, hogy jelenleg az iváncsai akkumulátorgyárban is 13 embernek nikkel és kobalt jutott a szervezetébe és kórházba kellett őket szállítani. A dolgozók szinte dél-afrikai körülmények között kénytelenek dolgozni, nincs tudomásuk arról, milyen veszélyes anyagokkal kell végezni a munkájukat. Az MSZP szerint azonnal vissza kellene állítani a munkaügyi ellenőrök számát a 2010 előttire, hiszen csak így lehetne biztosítani a biztonságos munkakörülményeket.

Kapcsolódó párttagok