A kormánynak nem kampányolnia, hanem kormányoznia kellene – reagálás a kormányszóvivői sajtótájékoztatóra

A nemzeti konzultáció megbukott, az emberek mindössze 12,5%-a válaszolt a kiküldött kérdőívekre. A kormány hazug és manipulatív konzultációjának értékelhető eredménye tehát nincs, súlyos következményei azonban vannak. A konzultáció kézzelfogható eredménye például, hogy a kormány által feltüzelt szélsőségesek ma már naponta követnek el fizikai és verbális agressziót. 

A kormány feladata az lenne, hogy a magyar lakosság biztonságát garantálja, ugyanakkor a háborús övezetekből menekülők emberi jogait is biztosítsa. Ehhez azonban a kormánynak nem kampányolnia, hanem kormányoznia kellene.

Ha a kormány a megoldásban és nem a káoszban lenne érdekelt, akkor kerítésépítés helyett Európai Uniós forrásokat hívott volna le a határvédelem megerősítésére, vagy menekültügyi hivatalok növekvő feladatainak támogatására.

Miközben a kormány hónapok óta tízmilliárdokat költ hazug konzultációra, gyűlöletkeltő plakátokra és haszontalan szögesdrótra, a határok mentén már kialakíthatott volna olyan táborokat, amelyekben a migránsok emberi körülmények között várhatnák meg az eljárásuk végét, ugyanakkor a lakosság nyugalmát sem zavarnák.

MSZP