mszp.hu | Belföld
2024. április 02. 09:30

A kormánynak nem szabadna lemondania a vidéki kispatikákról!

Hamarosan életbe lép az a belügyminisztériumi rendelet, amelynek értelmében 2024. május 6-tól a fiókpatikákban – néhány kivételtől eltekintve – elegendő, ha a gyógyszerkiadó szakasszisztens a patikában tartózkodik, nem kell gyógyszerésznek személyesen jelen lennie.
A négy gyógyszerészképző egyetem, továbbá a gyógyszerész szakma jelentős részének álláspontja alapján gyógyszerész nélküli patika nem képzelhető el. Májustól azonban ez mégis valósággá válik, és elsősorban a vidéki kistelepülések gyógyszertáraiban fordulhat majd elő.

Az MSZP szerint a Belügyminisztérium rendelete nem megoldás az alacsonyabb forgalmú vidéki kispatikák problémáira, amelyek jellemzően időseket, és alacsonyabb jövedelmi helyzetben lévőket szolgálnak ki.

A vidéken élő honfitársaink közül sokan pedig már eleve nehéz helyzetben vannak a gyógyszerellátás tekintetében, hiszen 700 ezren élnek hazánkban olyan kistelepülésen, ahol nem érhető el közvetlenül gyógyszertár, a patikák száma pedig évről-évre csökken.

A patikáknak pedig nem csupán az volna a feladata, hogy a gyógykezeléséhez kapcsolódó gyógyszerek és gyógyászati segédeszközöket értékesítse, hanem az is, hogy tájékoztatást, tanácsadást és felvilágosítást adjanak a beteg számára. Ezt a szolgáltatást azonban a diplomás szakgyógyszerészek tudják maradéktalanul ellátni, nem helyettesíthető az asszisztensek munkájával.

Az MSZP szerint szükség van megfelelő gyógyszerellátásra és a betegek magas színvonalú kiszolgálására, mivel a jó minőségű egészségügyi szolgáltatás mindenkinek jár. Éppen ezért az Orbán-kormánynak nem szabadna lemondania a vidéki kispatikákról.

Dr. Szelényi Zoltán, az MSZP Egészségügyi Kabinetjének vezetője