mszp.hu | Belföld
2020. október 21. 19:31

A kormánynak több influenza elleni oltást kellett volna rendelnie!

A kormánynak több influenza elleni oltást kellett volna rendelnie!
Aggodalmát fejezte ki az ATV-ben Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP egészségpolitikusa, hogy elég lesz-e a rendelkezésre álló influenza-vakcina. Felelőtlenségnek nevezte, hogy a kormány nem rendelt több oltóanyagot, mint az előző években.

Azt mondta: a kormány a szakemberek nyomására felismerte, hogy a koronavírus-járvány miatt idén jobban kell védekezni az influenza ellen is, nehogy a Coviddal együtt kapják el az emberek; kevesebb legyen a szövődmény és az esetleges halálos kimenetel. „Nagyon jól tette a kormány”, hogy elkezdte kommunikálni: mindenki adassa be az influenza elleni oltást – mondta Bangóné a tévé Egyenes beszéd című műsorában.

Ha viszont sokan beadatják, „nagyon nem lesz elég” a most rendelkezésre álló oltóanyag – hívta fel a figyelmet.

„Ha mindenki így gondolkodik - helyesen - hogy valamit ki akar zárni, valami olyat, (…) amit elkerülhet, akkor (…) komoly gondok lesznek” – mondta.

Elmagyarázta: évente körülbelül 1,3-1,4 millió influenza elleni oltóanyagot rendel a kormány, és idén is ugyanannyit rendelt.

Elhangzott: a miniszterelnök azt ígérte: mindenki, aki kéri, ingyen megkaphatja idén az influenza elleni védőoltást. Jelenleg 1,3 millió adag háromkomponensű és 100 ezer adag négykomponensű vakcina áll rendelkezésre. Utóbbit a veszélyeztetett betegeknek: a nagyon súlyos vagy krónikus betegséggel küzdőknek, illetve a 65 éven felülieknek kellene adni.

Bangóné szerint a háromkomponensű szert a háziorvosok megkapták. A négykomponensű ügyében egy csontvelő-átültetésen átesett krónikus beteg levelét idézte, akinek a háziorvosa felírta a szert, mégsem tudta kiváltani, „e-receptjét a gyógyszertárban visszautasították Orbán Viktor intézkedésre hivatkozva”.

A műsorvezető itt közbevetette: a gyártó közölte, ez a szer a patikákban nem, csak a háziorvosi és a házi gyermekorvosi szolgálaton keresztül lesz elérhető, kizárólag a veszélyeztetett betegek számára, október és november hónapban. Tehát nem a patikában, hanem a háziorvosnál kéne lennie.

„Akkor valaki mégiscsak nem mond igazat, vagy a háziorvos, vagy Orbán Viktor” – replikázott Bangóné, hozzátéve: ilyen súlyos beteg esetében „egy kicsit rugalmasabbnak kéne lenni”.

Idézett egy másik beteget is, aki magán oltóközpontban, pénzért adatta volna be családjának az influenzaoltást, de azzal utasították el: kormányrendelet alapján azt csak a háziorvosok adhatják be. De három napig hiába hívta a háziorvost.

Bangóné azt mondta: nagyon sajnálja a háziorvosokat a túlterheltségükért. „El lehet képzelni, hogy milyen leterhelt lesz most” a háziorvosi rendszer, ha még magánellátásban, oltóközpontokban, pénzért sem lehet hozzájutni még a háromkomponensű szerhez sem.

A riporter megjegyzésére, hogy a háziorvosok leterheltségét látva nyilván lép majd a kormány, Bangóné azt mondta: „Nincs időnk. Nyáron dolgozni kellett volna.”