A kormánynak üres szavak és virágcsokrok helyett lépnie kellene a nők egyenlősége érdekében

A kormánynak üres szavak és virágcsokrok helyett lépnie kellene a nők egyenlősége érdekében
Ma Magyarországon nők és férfiak között csak szavakban van egyenlőség.

Nem egyenlők a nők, ha a fizetések közötti különbségeket nézzük: egyes szakmákban akár 30 százalékkal is többet kereshetnek az azonos beosztásban dolgozó férfiak. Nem kapnak kellő védelmet a családon belül, hiszen ma Magyarországon hetente hal meg egy nő a családon belüli erőszak következtében. Nem egyenlők a politikai részvételben sem, hiszen Magyarországon kevesebb nő van a parlamentben és a politikában, mint a térségben bárhol. Ma Magyarországnak olyan miniszterelnöke van, aki szerint a nők nem alkalmasak a politika csúcspozícióinak betöltésére.

Az MSZP szerint üres szavak és virágcsokrok helyett a kormánynak lépnie kellene a valódi egyenlőség érdekében. Szigorúan be kell tartatni az egyenlő munkáért egyenlő fizetés elvét az állami és a versenyszférában egyaránt. Ratifikálni kell a családon belüli erőszak visszaszorításáról szóló Isztambuli Egyezményt. Nem erősíteni kell a nőkkel szembeni előítéleteket, ahogy Orbán Viktor teszi, hanem le kell bontani azokat.

Ez lenne az igazi nőnapi ajándék ötmillió magyar nő számára – nem csak az év egyetlen napjára, hanem az összesre. A valódi előrelépéshez azonban kormányváltásra van szükség, hiszen a jobboldal politikája szerint a női princípium az „unokaszülés”. Szerintünk pedig az, amit a nők szeretnének kezdeni a saját életükkel.

Csuk Ferenc emlékére

2022-08-09 12:09