atv.hu | Belföld | Egészségügy
2020. november 10. 09:16

A kormányoldal terel és titkolja az adatokat, pedig nagy a baj

A kormányoldal terel és titkolja az adatokat, pedig nagy a baj
A kormányoldal terel és titkolja az adatokat. Mondvacsinált okokkal hiúsították meg, már másodszor, a Parlament Népjóléti Bizottságának ülését hétfőn, pedig bebizonyosodott: nagyobb a baj, mint gondolták – mondta Korózs Lajos, a bizottság szocialista elnöke, az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Azt mondta: a kormánypártiaknak „borzasztóan kényelmetlen”, „frusztrálja” őket, amikor az ellenzék „tűpontosan kérdez”.

„Ha mi azt kérdezzük, hogy miért nem kapnak a polgármesterek egzakt napi adatokat, akkor arra nem az a válasz, hogy a parlamenti ellenzék (…)  nem támogatta a kormány járványügyi védekezését. Igen? Tessék megmondani, hogy miben” – mondta a képviselő.

A kormányoldal nem kérte az ellenzék támogatását a munkájukat elvesztő embereknek a 80%-os bérkiegészítésére, a laborkapacitások bővítésére, a gócpontok tesztekkel való kimutatására.

„Mert ha kérték volna, mi megszavazzuk!” – szögezte le Korózs.

„Felelősségük van abban, hogy időben kezelték-e a járványt, megfelelő intézkedéseket hoztak-e a járvány megfékezése érdekében, ellátják-e hitelt érdemlő statisztikai adatokkal (…) a szakembereket és döntéshozókat” – mondta.

A várhatóan szerdától érvénybe lépő új korlátozásokról azt mondta: „a múlt héten még az ellenzéki képviselőket mindennek elhordták, amikor ilyeneket mondtak. Eltelt néhány nap, és bebizonyosodott, hogy (…) bizony itt nagyobb a baj, mint ahogy ők gondolják”.

Arra figyelmeztetett: ha a kormány és a kompetens döntéshozók félvállról veszik a járványkezelést, akkor a ma megfertőződöttek 10-15 nap múlva lesznek betegek, kerülhetnek kórházba, „és sajnos egy részük karácsonyra meg fog halni”.

„Nemcsak az életnek, a halálnak is van méltósága, és ezt a méltóságot akarják megtagadni ezektől az emberektől” – jelentette ki, rámutatva: már múlt héten „kiugróak” voltak az adatok; már több mint hatezren vannak kórházban a járvány miatt, több mint 5 ezer a napi új fertőzött, az elmúlt héten pedig két napon is 100 fölött volt a vírusban elhunytak száma.

Az Operatív törzstől pedig azt kérdezték volna a Népjóléti Bizottság hétfői ülésén – amelynek még a napirendjét sem voltak hajlandók elfogadni a kormánypárti képviselők – hogy miért nem jutnak a polgármesterek hitelt érdemlő adatokhoz a településükről, hogy meg tudják szervezni helyben a házi segítségnyújtást? Mennyire fertőzöttek az egyes települések? Hány egészségügyi dolgozó, hány pedagógus fertőződött meg?

Korózs olyan „trükköket” említett, hogy a napi adatok közlésekor törlik az előző napi adatokat; ha azok nincsenek elmentve, nem lehet trendeket látni, összehasonlítani.

„Hát ki a fene látott már ilyet? Hol van itt akkor hitelt érdemlő tájékoztatás?” – fakadt ki.

Pedig az adatok mutatnák meg, hol van terjedőben és hol visszaszorulóban a vírus.

De arra is világos választ várna, miért nem végeztet a kormány tömeges tesztelést, mint ahogy Szlovákia már két héttel ezelőtt meg tudta tenni.

Kapcsolódó párttagok