mszp.hu | Belföld
2023. november 24. 14:06

A kormányon múlik, mikor érkeznek a fennmaradó uniós támogatások

A minél sikeresebb önkormányzati választáson történő szereplés érdekében megállapodást kötött az MSZP és a DK. Korózs Lajos, az MSZP alelnöke a csütörtöki Aktuál című műsorban elmondta, a legfontosabb, hogy a helyi, legtámogatottabb ellenzéki jelölt győzhessen a kormánypárt jelöltje ellen. Az ATV adásában szó volt továbbá az orosz energiától való függetlenedésről, a kötelező bolti akciók meghosszabbításáról és az érkező, valamint a fennmaradó uniós forrásokról is.

Választási megállapodást kötött az MSZP és a DK a jövő évi önkormányzati választásokon való minél sikeresebb szereplés érdekében. Ezzel kapcsolatban Korózs Lajos elmondta, régóta zajlottak és zajlanak jelenleg is a tárgyalások a pártok között, hiszen számos kutatás támasztja alá azt, amit az MSZP régóta ambicionál, miszerint közösen kell indulni a kormánypárttal szemben, hiszen így lehet visszaszorítani a Fideszt.

Korózs Lajos kiemelte, minden önkormányzati jelölt esetében az a legfontosabb, hogy az ott élők támogatását élvezzék, ilyen szempontból az másodlagos, milyen pártzászló van az adott politikus mögött. A jövő évi választásokon az együttműködéssel a jelenleginél több ellenzéki polgármester győzedelmeskedhetne, valamint Karácsony Gergely főpolgármester mögött is erősebb támogatást lehetne biztosítani.

A műsorban szóba került az is, hogy egy parlamenti dokumentum szerint soron kívül felül kell vizsgálni a nukleáris nemzetpolitikát, valamint, hogy a jövőben nem csak orosz fűtőanyaggal számol a kormány. Korózs Lajos kiemelte, az üzemidő meghosszabbítása Paks 1-re vonatkozik, ennek esetében pedig 2035-ig kell számolni, azonban nagy mennyiségű fűtőanyag felhalmozódott, melyek tárolási körülményei komplikáltak, ezeket vissza kell szállítani Oroszországba, ez a folyamat azonban megakadni látszik. Kiemelendő, hogy az uniós források megszerzéséhez is fel kell számolni az orosz energiafüggőséget, ezért ez is azt jelzi előre, hogy közép-hosszútávon mindenképp le kell válni Oroszországról.

A kormány meghosszabbította a kötelező bolti akciózást nyárig. Az árak alakulását azonban csak éves viszonylatban érdemes nézni, hiszen csak így kapható valós kép. Bizonyos termékcsoportoknál vitathatatlan az árcsökkenés, azonban ebben közrejátszik az is, hogy a nagy diszkontláncok korábban is minden héten akciókkal vonzották be a vásárlókat. Fontos hozzátenni, hogy az embereknek egyre kevesebb pénze van, múlt hónapban is 7,2 százalékos volt a kiskereskedelmi forgalom csökkenése. Januártól pedig benzinár-emelés és gyógyszerár emelkedés is jön a kormány által kivetett jövedéki adók miatt. Éppen emiatt nem várható drasztikus csökkenés az inflációban, az MSZP alelnöke kiemelte, az árak folyamatosan növekednek továbbra is, csupán a növekedések mértéke csökken.

A kormány elhibázott energiapolitikája kapcsán a napokban derült ki, hogy rekordmagas áron, rekordmagas kamattal vásárolt a kormány gázt Oroszországtól, ezt pedig már csak többszáz milliárd forintos veszteséggel lehetne értékesíteni. Korózs Lajos elmondta, a kormány ott hibázott, hogy az ukrán háború kitörése óta nem törekedtek arra, hogy leváljon az ország az orosz energiafüggőségről, annak ellenére, hogy erre lenne lehetőség, hiszen minden szomszédos országból van betáplálás. Az orosz gázzal kapcsolatban pedig azt sem lehet tudni mekkora lesz a kamat, csak másfél év múlva, a zárszámadáskor lehet majd megtudni a pontos számokat.

Az utolsó téma az uniós támogatások részleges érkezése volt, hiszen kiderült, két részletben, összesen 1 milliárd eurót folyósíthat Magyarország számára az EU. Az MSZP alelnöke elmondta, három szálon futnak az események, van egy vissza nem térítendő támogatás, van egy hitelkeret és van egy energiára vonatkozó rész, mely tartalmazza az orosz energiáról való lekapcsolódást. A nagy kérdés ebben a témában, hogy a pénzügyminiszterek „áldásukat adják-e” majd erre. A magyar kormánynak pedig lépéseket kellene tennie ahhoz, hogy a fennmaradó támogatásokat - a jelenlegi összeg ötszörösét - is megszerezhesse a későbbiekben. Ehhez pedig teljesítenie kell az unió által előírt szupermérföldköveket.