2011. december 23. 13:00

A kormánypártok és a Jobbik nem vállalja a név szerinti szavazást

Az MSZP képviselőcsoportja a Házszabályban biztosított jogával élve név szerinti szavazást kezdeményezett a Magyarország sorsát alapvetően meghatározó törvényjavaslatokról. Úgy ítéljük meg, hogy e törvények megszavazásáért személyesen felelősek azok a képviselők, akik ”igen” szavazatukkal támogatják az ország gazdasági stabilitásának elvesztését törvénybe iktató döntéseket, amellyel szembe fordítják Magyarországot az Európai Unióval.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a parlamenti többség antidemokratikus módon járt el, mikor megakadályozta a név szerinti szavazást. A Fidesz-frakció ez irányú kezdeményezését személyesen Kövér László házelnök vállalta magára, mintha legalábbis a Fidesz Választmányának ülését vezetné.

A Magyar Szocialista Párt tiltakozik a parlamentáris demokrácia lerombolásának újabb megnyilvánulása ellen! Ez botrány, soha nem fordult még elő a demokratikusan választott Parlament működésében! Sem a családok védelméről szóló törvényjavaslatról, sem a diktatúrákra jellemző megoldásokat tartalmazó választójogi törvényről, sem a többi, ma napirenden lévő törvényjavaslatról nem vállalta a Fidesz a név szerinti szavazás felelősségét.

Ez újabb gyógyíthatatlan sebet ütött a parlamenti demokrácián.

Úgy ítéljük meg, hogy ez a demokráciaellenes politikai erőknek (a Jobbik is támogatta a házelnök ötletét) újabb merénylete a demokratikus működés ellen, beleillik a hatalom erőszakos megszerzésére és megtartására irányuló cselekmények sorozatába.

Józsa István,
frakcióvezető-helyettes,
országgyűlési képviselő