mszp.hu | Belföld | Oktatás
2021. március 03. 11:18

A kormánypártok nem hajlandók támogatni a fiatalokat! – Nemet mondtak az egyetemi tandíjak csökkentésére

A fideszes képviselők kedden a Kulturális bizottság ülésén nemet mondtak az MSZP azon javaslatára, amely szerint az idei tavaszi félévben a felére csökkent volna az egyetemisták tandíja. A Fidesz ezzel a lépésével hátat fordított annak a mintegy 120 ezer hallgatónak és a szüleiknek, akik félévenként 200-300 ezer vagy még ennél is magasabb összeget fizetnek az egyetemi oktatásért.

Ez a tett azt bizonyítja, hogy a kormánypártok vagy nem ismerik a fiatalok problémáit, vagy azok egyszerűen csak nem érdeklik őket. Minden második érintett fiatal ugyanis a tanulmányai mellett végzett munkával teremti elő a tandíja összegét azonban a válság – főleg a turizmus és a vendéglátás leállása – miatt rengetegen elveszítették a munkájukat. Ráadásul nagyon sok családban az egyik vagy még rosszabb esetben mindkét szülőt érintette a válság, és alacsonyabb fizetéssel vagy a munkanélküliséggel kell szembe nézniük. Az MSZP javaslatával nekik mind érdemi és azonnali segítséget lehetett volna nyújtani.

Mindezeken felül pedig már a harmadik félév kezdődik meg a felsőoktatásban olyan rendhagyó körülmények között, amelyek miatt az oktatók erőfeszítései ellenére sem lehet biztosítani azt a minőséget, amelyet korábban a személyes órák nyújtottak. Ráadásul a korlátozások miatt a hallgatók nem tudnak minden olyan szolgáltatást igénybe venni, amit az intézmények a hagyományos oktatás idején nyújtottak. A tandíj azonban ennek ellenére sem csökken.

A Fidesz egyértelművé tette, hogy számára ezek a szempontok nem számítanak és a nehéz helyzetben sem hajlandó csökkenteni az egyetemisták és a szüleik terhein.

Az MSZP szerint azonban mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a gazdasági válság miatt egyetlen hallgató se essen ki a felsőoktatásból.

MSZP

„Menjenek haza”