mszp.hu | Belföld
2024. február 26. 13:00

A kormánypártok nem támogatták a sírmegváltás áfamentessé tételét

A kormánypártok nem támogatták a sírmegváltás áfamentessé tételét
A Gazdasági Bizottság mai ülésén a kormánypártok nem álltak a magyar családok mellé abban a kérdésben, hogy a sírmegváltás, a sírhelyek újraváltása legyen egyértelműen áfamentes – erről beszélt Molnár Zsolt országgyűlési képviselő, az MSZP pártigazgatója hétfői videójában.
Molnár Zsolt azt kezdeményezte, hogy ne kelljen 27 százalékos ÁFA-t fizetni olyan helyzetben, amely egyébként is sajnálatos, tragikus egy magyar család számára. 
 
Az MSZP pártigazgatója szerint el kell érni, hogy az anyaföldben békében lehessen nyugodni anélkül, hogy az állam számára még ezután is adót kelljen fizetni. 
A kormánypártok sajnos annak tekintetében sem álltak a magyar családok mellé, hogy a rászorulók, illetve a magányos hozzátartozók kapjanak támogatást a sírmegváltáshoz. 
 
Vannak olyan nehéz helyzetben élő családok, akiknek választania kell, hogy gyógyszert vesznek, élelmiszert vásárolnak, vagy megváltsák a nagyszülők sírját. 
 
Molnár Zsolt törvényjavaslatában azt is kezdeményezte, hogy ahol az egy főre eső jövedelem a szociális vetítési alap – 28.500 Ft – négyszeresét nem haladja meg, ott a megváltási díj 50 százalékát kérelemre, a központi költségvetésből lehetne finanszírozni. Ez a lehetőség különösen indokolt esetben a megváltási díj 75 százalékáig emelkedhetne. 
 
A kormánytöbbség azt sem támogatta, hogy a sírhely fölött rendelkező hozzátartozók kapjanak időben értesítést a megváltási kötelezettségről – a tárgyévet megelőző október 31-ig – és a temetkezési intézetek ezzel kapcsolatosan országszerte vezessenek egységes nyilvántartást, hiszen ezen a téren is meglehetősen kaotikusak a viszonyok. 
 
„Újabb morálisan elfogadhatatlan döntést hozott a Gazdasági Bizottság kormánypárti többsége” – összegzett a videója végén Molnár Zsolt. 
 

Kapcsolódó párttagok