2012. szeptember 21. 12:27

A kormánypártok vétettek, a gyerekek éheztek

Az év elején a Fidesz és a KDNP úgy alakították át a hátrányos helyzetű gyermekek nyári étkeztetéséhez szükséges pályázati feltételeket, hogy rengeteg önkormányzatot kizártak a lehetőségből. Emiatt rászoruló csemeték tízezrei maradtak éhen. Ezt az óriási hibát a kormánypártok követték el, az MSZP többszöri figyelmeztetése ellenére. Ezért a felelősség is őket terheli.

Szabó Máté csütörtöki közlése, mi szerint "a helyi kistermelők támogatása nem indokolhatja a nyári szociális gyermekétkeztetés feltételeinek szigorúbb szabályozását", nem előzmény nélküli. Az MSZP már hónapokkal az alapjogi biztos bejelentése előtt jelezte: óriási hibát követett el a Fidesz-KDNP azzal, hogy idén csak azokat az önkormányzatokat engedte pályázni, amelyek biztosítani tudták a meleg étkeztetést és azt, hogy 30 százalékban magyar kistermelőktől veszik az élelmiszereket.

Az intézkedés eredménye: tavalyhoz képest 25 százalékkal kevesebb önkormányzat igényelte a támogatást, így idén nyáron 20 százalékkal kevesebb gyermek kapott napi egyszeri meleg ételt, mint egy éve. Azaz az ingyenes iskolai étkeztetés szocialista kormányok által történt bevezetése óta először rászoruló csemeték tízezrei maradtak éhen a vakáció idejére!

A nyáron többször felhívtuk a figyelmet arra, hogy pártállástól függetlenül minden döntéshozónak feladata a gyermekek rendszeres étkezésének biztosítása nemcsak nyáron, hanem ősszel, télen és tavasszal is. A Fidesz és a kereszténydemokrata frakció azonban semmit nem tett ennek érdekében.

Emlékeztetőül: az országos felháborodás nyomán végül szeptemberre ígérték a gyermekek étkeztetésére vonatkozó törvény rendbetételét. Ez azonban valahogy mégsem fért bele az őszi jogalkotási tervükbe...

Éppen ezért üdvözöljük, hogy az alapjogi biztos hivatalból vizsgálatot indított a gyermekek nyári étkeztetésére vonatkozó szabályozás módosítása miatt. Egyúttal garantáljuk, hogy mind a Fogyasztóvédelmi bizottságban, mind pedig a Parlament őszi ülésein napirenden fogjuk tartani a gyermekétkeztetés ügyét, mert e súlyos probléma megoldása nem várhat, és a felelősök felelősségre vonása sem tűr halasztást!

Simon Gábor,
az MSZP elnökhelyettese,
a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke

Bangóné Borbély Ildikó,
az MSZP elnökségi tagja