A kormányt támadták - Országgyűlés

Mesterházy Attila helyretette Orbánt, trafikügy, földügy, nagybirtokok, a betegek gyógyulási esélyei, növekvő szegénység. Ülésezett a parlament.

Nem az országot támadták, hanem a kormányt
    
Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint nem az országot vagy a magyar embereket, hanem a kormányt bírálta az Európai Parlament a Tavares-jelentés elfogadásával.

Mesterházy Attila kijelentette: a miniszterelnöknek meg kellett volna köszönnie a magyar és az európai szocialisták munkáját, ugyanis annak hatására került ki az országgal szembeni szankciók megfogalmazása a jelentésből, mivel  Magyarországot az ön politikája miatt nem szabad büntetni”.

Kijelentette: a rezsicsökkentés miatt senki nem támadta a kormány munkáját, kritikákat az alapvető jogot sérülése miatt fogalmaztak meg.

Szerinte a miniszterelnöknek  "szelektív a memóriája”, ugyanis néhány éve a Kereszténydemokrata Unióban a személyes előterjesztésére ítéltette el Magyarországot a politikai jogok sérelme miatt.

Hozzátette: Orbán Viktor később, még a szocialista kormányok alatt az Európai Néppárt frakcióülésén is azt követelte, hogy vonják meg az uniói forrásokat azért, mert szerinte az országot akkor irányító kormány nem részesülhetett abból.

Nem akkor lettünk gyarmat, amikor elfogadtuk a közösségi joganyagot?  - tette fel a kérést, emlékeztetve arra, hogy az ország fejlesztési forrásainak jelentős része az unióból származik.  

Kijelentette: üzleti érdekek nem az európai, hanem a miniszterelnök döntései mögött húzódik, és említést tett a többi közt a földügyekről és a trafikügyekről.

Feltette a kérdést: a miniszterelnök beszéde az unióból való kilépés beszéde-e? Szerinte az ország érdekét az szolgálja, ha kitart az euroatlanti integráció mellett.

Kifogások a mezőgazdaság helyzetével kapcsolatban
    
Gőgös Zoltán szerint amihez a kormánypártok nyúlnak, abból nem arany lesz, hanem "a haveroknak aranybánya". Kifogásolta, az iskolagyümölcs-program kiírási feltételeit, a földpályázatokat. Mint mondta, "működő állattartótelepet tesznek tönkre azért, hogy a helyi Magosz-elnök földöz jusson". Gőgös Zoltán szerint a legnagyobb nagybirtokosok a Fidesz hátterében vannak, ötvenéves földbérlettel. Mit akarnak ebből az új földtörvényből kihozni, ugyanazt, mint a 90-es évek elején? Százezer munkanélkülit vidéken? - kérdezte.

Javultak-e a betegek gyógyulási esélyei?
    
Tukacs István azt kérdezte: javultak-e a betegek gyógyulási esélyei a kormány munkájának hatására. Szerinte az egészségügyi bérfejlesztés nem érte el a célját, az orvosok továbbra is elhagyják az országot. A kórházakat és rendelőintézeteket sújtó elvonásokról szólva azt mondta: az intézmények adóssága újratermelődik, így helyzetük tovább romlik. A képviselő a háziorvosoknak is juttatna a béremelésből, és választ várt a többi közt arra is: a túlmunkák díjazása miért nem épül be a bérbe?

Növekszik a szegénység  
    
Nyakó István arról beszélt: Magyarországon megjelent a dolgozói szegénység, kétkeresős családoknak fogy el a pénze a hónap végére. Hozzátette: a gyermekszegénység is növekszik, jelenleg mintegy félmillió gyermek éhezik. Már az önkormányzatok sem tudnak segítséget nyújtani  és 4,2 millió ember él a létminimum alatt. Valóban a segélyek összevonása a legfontosabb feladat?  - kérdezte.

A gázkészülék-felülvizsgálatok ingyenessé tételéről kérdezett az MSZP


Nemény András azonnali kérdésében az iránt érdeklődött, hogy a kormány miként kívánja megvalósítani a gázkészülék-felülvizsgálatok ingyenessé tételét, továbbá mi lesz azokkal, akik korábban már fizettek azért, illetve a vizsgálat nyomán több százezres felújításra kényszerülnek.

Az MSZP a sporttámogatásra kérdezett rá
    

Varga László a sporttámogatásokról szólva bírálta, hogy a kormány "szétverte" a szabadidősportot támogató Wesselényi-alapítványt. Arra kérdezett rá, hogyan használták fel az alapítvány forrásait, valamint arra is, mekkora forrásokat szánnak stadionépítésre.

Az MSZP a családi adókedvezményről
    
Göndör István a családi adókedvezmény rendszerével kapcsolatban kérdezett. Felhívta arra a figyelmet, hogy már a kormány is beismerte: az alacsony keresetű családok nem tudják igénybe venni a teljes adókedvezményt, amely így a költségvetésben marad. A szocialista politikus azt kérdezte a kormánytól, hogy mire költötték ezt a pénzt.

Miért nem vállalták át Balatonfűzfő teljes adósságát?

A kérdések sorát nyitó Pál Béla arra emlékeztetett, hogy a kormány tavaly döntött az ötezernél kevesebb lakosú települések adósságának teljes átvállalásáról. Szavai szerint Balatonfűzfőn viszont nem a decemberben, hanem csak az április 25-én fennálló adósságállományt vállalta át az állam. Hangsúlyozta, hogy a kettő közötti különbség mintegy hetvenmillió forint, ráadásul a településnek ki kellett fizetnie további 21 millió forintot. Feltette a kérdést, Balatonfűzfőt miért nem érinti a teljes adósságállomány átvállalása.

Sós Tamás kérdése