mszp.hu | Belföld
2022. január 10. 16:02

A kormányváltás nyithatja meg az utat az otthonok energiatakarékos felújítása előtt

A magyarországi lakásállomány nagy része elhanyagolt állapotban van: 70-90 százaléka szorul felújításra, emiatt pedig a hazai lakások energiafogyasztása az egyik legmagasabb az unióban. Ezzel a Fidesz is tisztában van, azonban a kormányzati támogatásoknál mégsem határozott meg energiahatékonyságot javító feltételeket, sőt érthetetlen módon nem is támogatja az ilyen fajta felújításokat.

A magyar emberek jelentős hányada szeretné energetikai szempontból korszerűsíteni otthonát és csökkenteni a rezsiköltségeit, de nincs rá pénzük. Számukra a kedvezményes hitelkonstrukciók vagy önerőt igénylő szűkös kormányzati programok semmilyen segítséget nem jelentenek.

Az MSZP-nek azonban konkrét javaslatai vannak, hogyan lehet segíteni a cserben hagyott sok millió embernek a kormányváltást követően, amelyek révén 30-40%-kal csökkenthető a rezsiköltség és ugyanennyivel a háztartások károsanyag-kibocsátása.

Az energiaszegénység csökkentése érdekében egy olyan széles körű energiahatékonysági, lakásfelújítási támogatási program elindítására van szükség, amely egyszerre követ fenntarthatósági és szociális szempontokat. Ennek részeként támogatnánk az épületek szigetelésének korszerűsítését, a szénnel, fával és gyakran szeméttel fűtött kályhák lecserélését. Ezekkel az intézkedésekkel ugyanis jelentősen csökkenteni lehetne a szegény háztartások rezsiköltségeit, valamint a súlyosan egészségkárosító, bel- és kültéri légszennyezést. A program egyben ösztönözné a megújuló energiaforrások lakossági felhasználását még a legszegényebb háztartások számára is.

Azt akarjuk, hogy a családok – fiatalok, idősek, aktívak és nyugdíjasok – önerő és hitel nélkül, uniós források és állami támogatások felhasználásával növelhessék otthonaik energiahatékonyságát: szigeteléssel, nyílászárók cseréjével, a fűtés modernizálásával. Az MSZP, az Egységben Magyarországért Szövetségben lévő pártok részeként, azért dolgozik, hogy a kormányváltás után ezek a célok megvalósuljanak.

MSZP