mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Foglalkoztatás
2021. július 31. 10:18

A kormányváltás rendbe teszi a munkajogokat és helyzetbe hozza a szakszervezeteket

A kormányváltás rendbe teszi a munkajogokat és helyzetbe hozza a szakszervezeteket
Bár a dolgozók megbecsülését, jogaikat már csak kormányváltás után lehet igazán visszaadni, ma is vannak bevált módszerek a munkavállalók alapjogainak kikényszerítésére – ebben tudja az MSZP a légiforgalmi dolgozók ügyét is segíteni.

Nem meglepő, hogy a kormány megint betiltotta a sztrájk alapvető érvényesíthetőségét az általa megállapított veszélyhelyzeti jogrendet korbácsként használva – reagált Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese péntek este az ATV Egyenes beszéd című műsorában arra, hogy Orbán rendeletben tiltotta meg a légiforgalmi dolgozók sztrájkját.

„Ez már a sokadik üzenetük, hogy „nem kell itt szakszervezet, nem kell kollektív szerződés, nem kell sztrájkjog” (…). Az üzenet, ami 2010 óta folyamatosan a kormány részéről megy a munkáltatók felé, gyakorlatilag beérett: az üzenet, amit például Szíjjártó Péter mondott, hogy „nem kell itt szakszervezetesdit játszani” – világított rá Komjáthi.

„A dolgozó ember nem azért él, hogy dolgozzon, hanem azért dolgozik, hogy élhessen. Ők nem akarnak jachtozni, nem akarnak helikopterezni, nem akarnak vadászkastélyban élni: élni szeretnének…” – hangsúlyozta a szocialista politikus.

Elmondta, pártja azt szeretné, hogy biztos, biztonságos és normális munkakörülmények között dolgozhassanak le az emberek 40-45 évet, „mert a magyar emberek nem segélyen akarnak élni, hanem dolgozni akarnak, hogy utána el tudjanak menni egy tisztességes nyugdíjba”.

Az MSZP szerint a feladat helyzetbe hozni a szakszervezeteket és a munkavállalókat. „Ezt a veszélyhelyzetet bunkósbotként használja a kormány. A veszélyhelyzet, a járványhelyzet alatt nagyon sokszor kértünk segítséget a bajba jutott embereknek, akik elveszítették a munkájukat, vagy még éppen nem veszítették el. Nem kalácsot kértünk nekik, kenyeret, lehetőséget, túlélést, esélyt. Ehhez képest korbácsot kaptak. Ehhez képest a veszélyhelyzet alatt hoztak olyan rendeletet, olyan törvényt, ami alapján nem kell kollektív szerződés, nem kell a szakszervezetekkel egyeztetni, úgy lehet agyontúlóráztatni a dolgozót, úgy lehet olyan munkaidőkeretet alkalmazni, hogy majd talán valamikor kifizetjük a túlórát” – mutatott rá.

Ígérte, kormányra kerülve közbenjár majd Karácsony Gergely miniszterelnöknél, hogy a munkavállalókat védő törvények szülessenek. „Lesz egy normális Munka Törvénykönyve, el fogjuk törölni a rabszolgatörvényt és helyzetebe hozzuk a szakszervezeteket” – jelentette ki.

A Suzuki-ügy jelenlegi állásáról kérdezve elmondta, „Ha nincs ez az akciósorozat, ha nem állnak bele az MSZP fiataljai (…), ha nem láncolom oda magam a kerítéshez, ha a Vasas Szakszervezet nincs mellettünk, ha azok a szakszervezetek, akikkel együtt demonstráltunk, nem állnak be mögénk, akkor még mindig folyna a munkaügyi per – 3-4 évig folyik egy ilyen per, de itt peren kívüli megegyezés volt gyakorlatilag” – magyarázta el.

„Ez az üzenet a részünkről: szolidaritás, összefogás, nyomásgyakorlás, és akkor eredményt tudunk elérni” – erősítette meg az MSZP elnökhelyettese.

 

Kapcsolódó párttagok