mszp.hu | Belföld | Gazdaságfejlesztés
2022. január 27. 12:55

A kormányváltás után azonnal megtörténnek az első SZJA-könnyítő intézkedések

A kormányváltás után azonnal megtörténnek az első SZJA-könnyítő intézkedések
Elkészült az Egységben Magyarországért munkavállalók helyzetét javító programja az érdekegyeztetésről és az azonnali adójóváírásokról.

A pedagógusok, a rendvédelmisek, az egészségügyisek és a minimálbér 150%-ig kereső több millió munkavállaló és családjaik már az első intézkedések után jobban járnak – hangsúlyozta Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettesese szerda este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Kérdésre, hogy miért visel kék szalagot a műsorban, elmondta, a kék szalag a pedagógussztrájk melletti szolidaritás jele. Megerősítette, tudomása szerint hétfőn meg lesz tartva a pedagógussztrájk, ami egyébként nem valami baloldali kampányfogás, hanem 160.000 forintot kereső, borzasztó munkakörülmények közt dolgozó, jogosan felháborodott tanárok tiltakozása. „Az Orbán-kormánynak nem volt fontos a pedagógustársadalom, nem volt fontos a munkavállalói társadalom: ez látszott abból, amit 2010 óta folyamatosan csináltak. Ellehetetlenítették a szakszervezeteket, kiszolgáltatták a munkavállalókat” – emlékeztetett Komjáthi.

Elmondta, a demokratikus ellenzék ezen is változtatni kíván, közös akarattal. „Elkészült az Egységben Magyarországért munkaügyi programja. (…) Márki-Zay Péter három területet jelölt meg, ahol azonnali bérintézkedésekre van szükség: ez az egészségügy, a rendvédelem és az oktatás. Én azért hozzátennék egy negyediket, ez a szociális szféra”.

A részletekről szólva kiemelte az álláskeresési járadék időtartamának meghosszabbítását és elmondta, az esélyteremtő program egyik sarkalatos pontja, hogy vissza kell állítani az érdemi érdekegyeztetés rendszerét. „Minden eszközzel támogatni fogjuk azt, hogy kollektív szerződések jöjjenek létre, már csak azért is, mert van egy EU-s direktíva, ami előírja, hogy el kell érni azt, hogy a kollektív szerződés alatti munkavállalók a 70%-os arányt elérjék. Ez ma 18% körül van Magyarországon” – tette hozzá.

A szocialista politikus hangsúlyozta, esélyt kell adni a legkevesebbet keresőknek is. „Ez ma körülbelül 2 millió ember, a minimálbéresek, ezért úgy kívánjuk az adórendszert átalakítani, hogy a minimálbér adómentessé váljon, de egyébként a minimálbér másfélszereséig egy adójóváírással többet kapnának az emberek”.

Komjáthi rámutatott, az emberek kiszámítható, jó körülmények között akarnak dolgozni, munkaügyi és munkavédelmi biztonságban és tisztességes fizetésért. „Ezért dolgozom, ezért dolgozunk, és ezt fogjuk megvalósítani a kormányváltás után” – ígérte.

Az első lépésekről kérdezve az MSZP elnökhelyettese elmondta, „A bérek tekintetében mindenképpen azonnal meg kell lépni, hogy elkezdjük ezt az adóreformot, hogy a minimálbért adómentessé tudjuk tenni, illetve azonnali bérintézkedésekre van szükség ezeken a kiemelt területeken”.

Kapcsolódó párttagok