mszp.hu | Belföld
2021. december 23. 14:38

A kormányváltás után végre nem csökkenni, hanem nőni fognak a családtámogatások

A kormányváltás után végre nem csökkenni, hanem nőni fognak a családtámogatások
Az új, nemzeti egységkormány végre az emberek érdekeit fogja szolgálni azáltal, hogy haladéktalanul elkezdi korrigálni a fideszes kormány alatt értéküket vesztett családtámogatások összegét.

Ezzel hangsúlyosan összefüggésben a kialakult brutális lakhatási válság ügyében is határozott fordulatot indít el.

A Magyarországon szégyenteljesen megbukott „családügyi” miniszter, Novák Katalin álságos módon szemet huny afelett, hogy az ő és fideszes kormánya „működése” következtében, egyre kilátástalanabb a gyerekvállalás, tragikus módon csökken a népesség, a hivatalos statisztikai tények pedig azt igazolják, hogy a családok döntő többsége – különösen az egyedülálló szülős családok – egyre nehezebb helyzetbe kerülnek – erről beszélt online sajtótájékoztatóján Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP parlamenti képviselője csütörtökön Budapesten.

„A fideszes politikusok, élükön a családügyi miniszterrel idén is előadják azt az évente megismételt hazugságot, hogy a januárról decemberre előrehozott családtámogatási ellátások utalása mekkora segítséget nyújt a családoknak a karácsony előtt. Ugyanakkor azt már nem hangsúlyozzák, hogy így több mint egy hónapig nem kapnak támogatást a családok” – emlékeztetett Bangóné.

„Ez nem több mint egy álságos játék a számokkal, ugyanis az előrehozott kifizetést egy hónap nélkülözés követi. A valódi megoldást az jelentené, ha megemelnék a családtámogatások összegét, ahogyan azt az MSZP javasolja” – tette hozzá.

Elmondta, a Fidesz családpolitikájának legnagyobb vesztesei a gyermeküket egyedül nevelő szülők, míg az MSZP szerint egy stabil társadalom alapja a családok biztos megélhetése. „Ahhoz, hogy a családok anyagi helyzetét megerősítsük, emelni kell a családtámogatások összegét is, az MSZP-nek pedig konkrét, kidolgozott javaslatai vannak arra, hogyan kaphatnak jóval több pénzt a családok, mint most”.

A szocialista politikus bejelentette, a jövő évi kormányváltás után kezdeményezni fogják többek között azt is, hogy a 13 éve változatlan családi pótlék összege emelkedjen a duplájára úgy, hogy a gyermekek utáni adókedvezmény megmarad. „Sőt, mivel a gyermekek után járó adókedvezményt az alacsony jövedelműek közül nem mindenki tudja igénybe venni teljes összegben, ennek kiküszöbölésére javasoljuk egy olyan kiegészítő családi pótlék bevezetését, amellyel minden adókedvezményre jogosult család hozzájuthat az adókedvezmény alapján elérhető gyermekenkénti támogatáshoz”.

Bangóné Borbély Ildikó hangsúlyozta, a jelenlegi támogatások közül nem csupán meg akarják tartani a négy- vagy többgyermekes anyák kedvezményét, illetve a 25 évnél fiatalabbak és az első házasok kedvezményét, hanem növelni is kívánják a többi családtámogatás súlyát.

„A GYES és a GYET összegét szintén radikálisan emelni akarjuk, valamint törvényben tervezzük rögzíteni, hogy az állam az összes családtámogatási juttatásnak garantálja az értékállóságát. A CSOK-ot úgy javasoljuk megtartani, hogy közben kibővítjük: így a valóban rászoruló családok is megkaphatják majd ezt a támogatást. Ezenfelül kezdeményezni fogjuk a Pályakezdő Otthonteremtési Támogatást is, amely a szociális alapokra helyezett CSOK-hoz hasonlóan működne, azzal a különbséggel, hogy a támogatás feltételei között nem szerepel a gyermekvállalás” – jelentette be.

„Úgy gondoljuk, hogy ezek a javaslatok valódi segítséget nyújtanak és hogy mindezek megvalósulására 2022-es kormányváltást követően az MSZP jelenti a garanciát” – húzta alá végezetül.