mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Nyugdíj
2021. június 10. 10:01

A kormányváltáskor duplázással indul a nyugdíjak felzárkóztatása

A kormányváltáskor duplázással indul a nyugdíjak felzárkóztatása
Várhatóan napokon belül megjelenik a demokrata ellenzéki szövetség választási programja.

Ismertek a megélhetés költségei, és a jövedelmeknek ezekkel kell arányosnak lennie – mondta el Korózs Lajos, a Magyar Országgyűlés Népjóléti bizottságának MSZP-s elnöke szerda este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

„A minimál nyugdíj nagysága a nettó minimálbér legalább 50%-a lesz” – ismertette Korózs Lajos. „Ezek a nyugdíjak tehát ezzel az emeléssel kapásból több mint duplájára nőnek”.

Megjegyezte, e mellé kell tenni egy szociális ellátórendszert, hiszen évek óta befagyasztották a méltányossági nyugdíj, az egyszeri segély lehetőségét. „Ezekre a források mindig megvoltak, mi mindig mellé tettük, és nem csak ugyanazt a tételt tettük be, hogy „ne építsenek ennyi stadiont”, hanem konkrétan a költségvetésben meg tudtuk mutatni, hogy akár a nyugdíjakra szánt pénzekből, a maradványokból is ezeket lehetett volna rendezni” – emlékeztetett a szocialista politikus arra, hogy a minimum nyugdíj 12 éve változatlanul 28.500, miközben számos szociális ellátás összeges ehhez kötődően alacsony maradt és mára nagyrészt elvesztette értékét.

„A múlt évben KSH 105.000 forintban állapította meg az egyszemélyes nyugdíjas háztartásnak a minimum értékét. (…) Ma Magyarországon 430.000 olyan ember van, akinek 100.000 forint alatt van a nyugdíja. Ez elfogadhatatlan és az ellenzéki programba ebben konszenzus van, hogy az alacsony nyugdíjakat föl kell zárkóztatni egy fölzárkóztatási programban. A második lépés, hogy a nettó minimálbér legalább 50%-a legyen, és el kell érni azt, hogy az átlag nettó bér és az átlag nyugdíj aránya legalább 60%-os legyen, mert az 50-et sem éri el már lassan, és már borzasztóan szétszakadt a társadalom” – mutatott rá az Országgyűlés Népjóléti bizottságának elnöke.

 

Kapcsolódó párttagok