A kormányváltó erő feljelentést tesz a siófoki hangfelvétel miatt

Feljelentést tesz az ötpárti kormányváltó szövetség amiatt a nyugat.hu által közölt hangfelvétel miatt, amelyen siófoki fideszes politikusok állítólagosan arról beszélnek, hogy a Közgép beszállhat a kormánypárt kampányába, "mint eddig minden választásba be is szállt".

Harangozó Gábor MSZP-s országgyűlési képviselő, a baloldal siófoki jelöltje pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón azt mondta: lelepleződött, hogy a Fidesz már nem egy párt, hanem egy "közéleti maffiahálózat, amelyet a Közgép finanszíroz".
    
Kifejtette: a szóban forgó hangfelvételen Balázs Árpád, Siófok polgármestere és Witzmann Mihály Fidesz-KDNP-s képviselőjelölt arról beszélget, hogy egy önkormányzati munkát a Közgép fog elnyerni, cserébe pénzzel támogatja a kormánypárt kampányát, ahogy tette korábban is.
    
A felvétel bizonyítja, hogy Balázs Árpád és Witzmann Mihály ismerte a titkos közbeszerzési eredményt, és tudott arról, hogy a Bánki Erik fideszes EP-képviselőhöz köthető Épkar Zrt. nem érdekelt a siófoki kórházberuházás befejezésében - jelentette ki.
    
Az MSZP-s politikus szerint Balázs Árpád elismerte, hogy a felvételen ők beszélgetnek. Erre hivatkozva azt kérdezte, kitől tudtak a fideszes politikusok a közbeszerzés még ki nem hirdetett eredményéről, mi Bánki Erik érdekeltsége az Épkarban, és a cégnek miért nem áll érdekében befejezni a kórházat.
    
A szocialista képviselő szerint ez "a késlekedés, hanyagság és korrupció" emberéletekbe kerül. Beszámolt arról, hogy a napokban egy sifóki nő - orvosokra hivatkozva - azt mondta neki, a közelmúltban a siófoki kórházban elhunyt férje ma is élhetne, ha elkészült volna az intézmény új sürgősségi osztálya.
    
Harangozó Gábor emellett felhívta a figyelmet arra, hogy Witzmann Mihályt csak Siófokon 48 óriásplakát hirdeti. Felszólította a fideszes jelöltet, számoljon el, hogyan futja erre az ötmillió forintos kampánykeretből.
    
Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért politikusa azt mondta: eddig is tudták, hogy a Közgép finanszírozza a Fidesz kampányát, de most már bizonyítani is lehet.
    
Szerinte tudható, hogy a Fidesz már hetekkel a választás előtt jóval többet költött kampányára a megengedettnél, és minden egyes, Simicska Lajos cégeihez köthető "óriásplakát, buszreklám, hirdetőoszlop és Metropol újság bűnjel arra, hogy korrupciós pénzekből finanszírozzák a Fidesz kampányát".
    
Bejelentette, hogy az ötpárti ellenzéki szövetség az ügyben feljelentést tesz versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban gyanújával, törvénytelen pártfinanszírozás miatt pedig bejelentést tesznek.