MTI/mszp.hu | Belföld | fideszes csalás tv2 Kúria kampány
2014. március 19. 14:57

A kormányváltó szövetség szerint precedensértékű a kormánykampányt tiltó Kúria-döntés

Precedensértékűnek tartja az ötpárti kormányváltó szövetség a Kúria keddi döntését, amely szerint a kormánynak a TV2-n közzétett hirdetése sérti a választási törvényt, és amely eltiltotta a szolgáltatót a további jogsértéstől.

Braun Róbert MSZP-s politikus szerdai budapesti sajtótájékoztatóján az összes kereskedelmi médiumot felszólította, hogy a kampány hátralévő részében ne fogadjanak be kormányzati hirdetéseket, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot pedig arra, hogy ezt ellenőrizze.

A kormánytól azt követelte, tartózkodjon politikai hirdetések közzétételétől kampányidőszakban, és távolítsa el a Fidesszel közös kampányszlogent tartalmazó hirdetéseit.

Braun Róbert hangsúlyozta: a Kúria határozata kimondta, hogy tájékoztató anyagok esetében nem a megrendelő személye, hanem a tartalmuk a döntő. Szerinte ebből az következik, hogy a kormányzati reklámok mellett a Civil Összefogás Fórum (CÖF) hirdetései is a Fidesz kampányának részét képezik.

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a Kúria akkor is a kormány ellen döntött, amikor engedélyezte politikai hirdetések kihelyezését villanyoszlopokra. Szerinte az Orbán-kormány ennek tilalmával is az ellenzéket akarta nehéz helyzetbe hozni.

Bírálta ugyanakkor a Nemzeti Választási Bizottságot, amiért mindkét ügyben "a Fidesznek adott igazat", és olyan határozatokat hozott, amelyeket a Kúria megváltoztatott.

Molnár Csaba felszólította a Fideszt, hagyja abba "gusztustalan mesterkedéseit" - például hogy civilnek álcázott "csatlósaival" igyekszik lejáratni az ellenzéki politikusokat -, és próbáljon tisztességes választási kampányt folytatni.