A kormányváltók Debrecenben is tudják

Bealkonyul végre Kósa Lajos és a Fidesz krónikus cívisvárosi uralkodásának? Ez volt az egyik kérdés a kormányváltó erők váratlanul nagy rendezvényén csütörtök este Debrecenben.


Ilyet még nem láttunk. Komolyan. Pedig már a negyedik hete járjuk az országot. A debreceni Vasutas Egyetértés Művelődési Központ minimum 500 fős színházterme oly szűknek bizonyult csütörtökön, hogy még a terem előterében felállított kivetítő előtt is úgy ültek a Mesterházy Attilára és Bajnai Gordonra kíváncsi emberek, mintha nem is a Fidesz egyik hosszú évek óta őrzött fellegvárában, hanem Újlipótvárosban lennénk.

„A jelöltek dolgoztak, dolgoznak, emiatt a változás elkerülhetetlen. Higgyék el, sokan vagyunk és még többen leszünk április 6-án” – vezette fel az estét Kathiné Juhász Ildikó, a közönség pedig vastapssal felelt neki. Már ebből is látszott, hogy Kósa „Mr. 20%” Lajos városában igen régóta várják már, hogy változzon valami. („Igen, már Mr. 30%?” Ezúton is köszönöm a mellettem ülő úrnak, hogy felvilágosított, a pletykák szerint immár 30%-ot vesz le a polgármester minden egyes közbeszerzés értékéből.)

„Félnek az emberek”


Beszédesek voltak a pirosba öltözött ruhatáros nénik is. Azt kérdeztem tőlük, számítottak-e ilyen sok emberre. Bíztak benne – válaszolták. Bíznak abban is, hogy nem csak itt, hanem a választáson is többségben lesznek a kormányváltás hívei április 6-án. Sokan vannak, akik változást szeretnének, még többen azonban, akik bizonytalanok vagy nem mondják meg, kit támogatnak majd. „Félnek az emberek” – vonták le a konklúziót, és meg is magyarázták, miért: aki ma nyíltan fel meri vállalni, hogy nem Kósa Lajos pártját fogja választani, nagy bajba kerülhet egy esetleges újabb fideszes győzelem esetén.

Fideszes folytatásra azonban senki nem gondolt a vasutas művházban csütörtökön. Sőt megkockáztatjuk, még az öreg épület kerítésén túl tüntetők sem, akiknek az Együtt aktivistái egy Orbán-beszédekből álló egyveleggel „kedveskedtek”. Az ingerült reakciókból ítélve nem voltak boldogok, hogy a vezérük hangját kellett hallgatniuk a sajátjuk helyett, ám ennél csak nagyobb bosszúságban lesz részük a következő 10 napban.

„Neeeem!”


Rónai György, a megye 2-es számú körzetének képviselőjelöltjének „Magyarország jobban teljesít?” kérdésére a fenti reakció érkezett. Higgyék el, sokan vagyunk. Sokan vagyunk, akikről a kormány az elmúlt négy évben lemondott. Az ő hangjukat nem hallotta meg Orbán Viktor, mert nem is akarta meghallani. Április 6-án az ő szavazataikra is szükségünk lesz – jelentette ki. „A Fidesz ígéreteiből semmi nem valósult meg. Tehát hazudtak. Ha hazudtak, akkor el kell számoltatni őket, és menniük kell!” – tüzelte a közönséget.

Azt akarjuk, hogy a fiataloknak munkájuk legyen, és ne hagyják el tömegével az országot. Nem akarunk szégyenben élni Európában. A magyar név megint szép lesz – mondta Pallás György. A 3-as választókerület baloldali indulója arra bíztatta a jelenlévőket, hogy április 6-án is jöjjenek el, és akkor Orbán menni fog, az új miniszterelnököt pedig Mesterházy Attilának fogják hívni.

 „De sokan vagyunk”

– kezdte Bajnai Gordon. Április 6-án is sokkal többen leszünk, mint a fideszesek, mert mi sokfélék vagyunk, ezért olyan szövetséget hoztunk létre, amelybe mindenki belefér, aki egy normális országban szeretne élni.


Olyan országban, ahol ha valakinek van munkája, az meg is tud belőle élni, ha pedig végigdolgozott egy életet, akkor tisztességben és biztonságban tud megöregedni. Ahol a beteghez időben kiér a mentő, és nem kell 3 évet várnia… „Hat évet? Na, ezt még nem hallottam” – reagált az újabb nézőtéri infóra.

Azért vagyunk ilyen sokan, mert Magyarország ma nem egy normális ország – jelentette ki. De már nagyon közel van az a pont, amikor változtathatunk ezen. Április 6-a nem egy egyszerű bal-jobb választás lesz, hanem a közös jövőnkről szóló választás.

Rezsicsökkentés, államadósság-csökkentés, szabadságharc – vette sorra Orbán legnagyobb hazugságait. Az egyik út Ukrajna, a másik Ausztria. Orbánisztánnal ma egy alternatíva áll – utalt a kormányváltók szövetségére. De mi mindent tenne az új baloldali kormány a normális Magyarországért?

A kormányváltó erők miniszterelnök-jelöltje

sok egyéb mellett szólt például arról, hogy Orbánék gyakorlatilag mindent elloptak az elmúlt négy évben, ami mozdítható volt, sőt a földek és trafikok esetében még azt is, ami nem, és amire azt mondták, hogy megvédik, azt ugyanúgy elvették az emberektől, lásd: magán-nyugdíjpénztári vagyon.


Mesterházy Attila keményen bírálta az államadósság-csökkentés ürügyén kivetett megszorításokat, a negyven új vagy megemelt adót, köztük az ingatlanadót és a különböző különadókat, amikről egymás után derült ki, hogy így vagy úgy, de az emberek fizették meg.

Hiányolta a söralátét méretű adóbevallást, hangot adott viszont annak, hogy a magyar emberek egyáltalán nem hiányolnák Matolcsy Györgyöt, úgyhogy a legközelebbi békemenetről távozó lengyelek akár magukkal is vihetik az balfogásaival világhíressé vált jobbkezet.

A valós foglalkoztatási adatok ma már legalább olyan szörnyűek, mint a szegénységi számok vagy éppen a fiatalok kivándorlási mutatói. Mindez azért, mert Lázár János szerint, akinek nincs semmije, az annyit is ér, Orbán pedig az erősekből akar még erősebbeket csinálni.

Ezzel szemben a kormányváltók azt vallják, hogy az elesetteket az erőseknek kell felkarolni ahhoz, hogy maguk is erősek maradhassanak. Ezért a következő kormány azokra a társadalmi csoportokra fog koncentrálni, amelyeket az Orbán-kormány az elmúlt négy évben a leginkább cserben hagyott.

A nők, a gyermekek, a munkavállalók, a kis- és közepes vállalkozók és a nyugdíjasok egészen biztosan nyerni fognak a Mesterházy-kormánnyal. Mert csökkenni fognak a várólisták, mert lesznek nyugdíjasok, akik 24 ezer forint támogatást fognak kapni a gyógyszereik kiváltásához, mert a minimálbér nettó összege 100 ezer forint lesz, mert a felsőoktatásba felvett érettségizők ismét ingyen kezdhetik meg hallgatói éveiket, mert jelentősen csökkenni fog az alapvető élelmiszerek ára és így tovább.


Mert a kormányváltók Debrecenben is tudják, és csütörtök este meg is mutatták, hogy jó programmal, jó jelöltekkel és jó kampánnyal jól el lehet zavarni Orbán Viktort és igazságtalan, tolvaj és korrupt kormányát április hatodikán. Utána pedig jöhet a jó kormányzás.