A következő európai lépés az okosfalvak program megvalósításában

A program szakmai körökben tapasztalt elismertsége mellett annak kiemelt politikai támogatottságát is mutatta, hogy az agrárbiztos, és több volt agrárminiszter, érdeklődő EP-képviselő mellett, a megnyitón Mairead McGuinness, az Európai Parlament első alelnöke is részt vett.
Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő (S&D), a kísérleti projekt kezdeményezője és az előkészítő akciók egyik ötletgazdája; valamint Franc Bogovič szlovén néppárti EP-képviselő (EPP), az Európai Bizottság agrárbiztosával, Phil Hogannal, az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma követ-tanácsosával, Bruce Zaninnal; a Copa Cogeca főtitkárával, Pekka Pesonennel, valamint a SolarPower Europe vezérigazgatójával, Walburga Hemetsbergerrel nyitotta meg a sok egyéb részterület mellett, a mezőgazdaság digitalizációját, a napenergia felhasználását és társadalmi mobilitást is előmozdító európai okosfalvakról szóló európai parlamenti kiállítást. 
 
Az Európai Parlamentben e héten megtekinthető kiállítás olyan az “okosfalvak” programhoz köthető projekteket és kezdeményezéseket mutat be a digitalizáció, a mobilitás és a munkahelyteremtési témákban, amelyek vidéki területek erősségeire és eszközeire építenek. Az “okosfalvak” kifejezés ma már a jövő közös agrárpolitikáját meghatározó európai dokumentumokban is megjelenik, előre vetítve a következő pénzügyi ciklusban betöltött szerepét. A szocialisták alelnöke nyitóbeszédében azonban azt is aláhúzta: „az ‘okosfalvak’ jövője nem kis részben azon múlik, hogy létrehozzuk azt a stabil szervet, amely a stratégiai tervezésért és a program más feltételeiért is felelős.”
 
 
Háttér:
Az “okosfalvak” olyan vidéki területek és közösségek, amelyek építenek a meglévő erősségeikre és eszközeikre, de egyúttal az új lehetőségekre is. Esetükben a hagyományos és az új hálózatok és szolgáltatások egyaránt megerősítésre kerülnek digitális, telekommunikációs technológiákkal, innovációval és a tudás jobb használata által.
 
A ma megnyitott kiállítást legutóbb 2019. február 21-22-én előzte meg szakmai konferencia az “okos ökoszociális falvak” kísérleti projekt eddigi eredményei, valamint az “okosfalvak” program jövője vizsgálata céljából. Szanyi Tibor e konferencián az “okosfalvak” kezdeményezés hat alapelemét ismertette: 
széleskörű digitális infrastruktúra;
közösségi kezdeményezés és tervezés;
kooperáció;
ügynökök és szakértők bevonása;
integrált támogatás;
valamint intézményközi stratégia.