2011. január 19. 21:21

A következő fél évben előre kell lépni az energiabiztonság terén

Az EU legfontosabb energiapolitikai célkitűzése alapítása óta az energiabiztonság megteremtése, ez az a kérdés, ami minden családot és minden vállalkozót érint. Éppen ezért a soros magyar elnökség feladata, hogy ezen a téren Európa nagyot lépjen előre a következő fél évben - fogalmazott Herczog Edit az EP szerdai vitájában.

Sokáig azt hittük, hogy az energiahordozók elérése lesz a legnagyobb kihívás, de a gazdasági válság, az árak kiszámíthatatlansága hatására ma már az energiához való hozzáférés, a megfizethetőség is kritikussá válik a társadalom széles körében. Ez párosul az elmúlt évtizedekben elmaradt fejlesztések miatti elöregedett energia infrastruktúrával. Van Rompouy elnök úr pont Budapesten jelentetett be a céldátumot 2015. január 1-ét jelölve ki az közös energiahálózat teljes összekapcsolására. Fontos, hogy ezt a magyar elnökség ne csak a gáz, de az elektromos áram tekintetében elindítsa - utalt a képviselő Orbán Viktor vitaindító beszédében elhangzottakra. Az észak-déli gázvezeték mellett az elektromos vezetékek összekapcsolása is elengedhetetlen. Ugyanígy megkerülhetetlen, hogy mielőbb megteremtse az egységet a nukleáris hulladékkezelésben, növelve a lakosság biztonságát.

A feladat, nagy, és nemes. Nem forró fej és hidegvér, hanem tiszta fej, tiszta szív és tiszta tekintet kell hozzá. Ebben mi szocialisták partnerei leszünk a kormánynak. Sikerét az európai lakosság elégedettsége méri majd - zárta a felszólalását Herczog.