Gazdaság | uniós költségvetés
2013. február 07. 09:37

A következő hétéves büdzsének a jövőről kell szólnia

„Minél tovább szűkítik a büdzsét a tagállamok, annál kevésbé valószínű, hogy az EP megadja a felhatalmazást” – üzente Herczog Edit a Tanács ülése előtt a döntéshozóknak a parlament szerdai ülésén.

„A KGST utolsó időszakában láttam egy karikatúrát, amelyen 10 sovány tehén fejte egymást. A holnap kezdődő kormányfői tanácskozás, leginkább arra hasonlít, amikor 27 sovány tehén feji egymást. Ez nem jó irány” – élt a hasonlattal Herczog Edit az EP plenáris vitájában. „A következő hétéves büdzsé nem fagyaszthatja be Európát a 2008-as szinten” – utalt Herczog Edit arra, hogy 2014-től lehet először szűkebb az EU költségvetési keretprogramja, mint az azt megelőző hét évben.
 
A képviselő úgy fogalmazott, hogy megérti a pengeélen táncoló tagállami költségvetések miatti nadrágszíjhúzást, de azt nem fogadja el, ha a közösen összeadott és közösen elköltött pénzünk nem szolgálja a növekedést és a munkahelyteremtést. A legnagyobb tartalékunk az iskolákból friss, korszerű tudással kikerült fiatalok munkaállításában és tudományos-, technológiai fejlődésen alapuló gazdaságfejlesztésben rejlik.
 
Herczog szerint a költségvetés nemcsak a pénzről szól, hanem a közös európai politikák megvalósításáról, amelyek közül többet – például a Bizottság és az EP által leginkább feltőkésíteni kívánt versenyképességi fejezetet – veszélybe is sodor a tagállamok szűkmarkúsága. „Nagyon sok politikát az elmúlt időszakban európai szintre emeltünk, mint az innovációs vagy a kisvállalkozás politikát, ezért tagállami szinten jelentősen csökkentették a hozzárendelt forrásokat. El tudják Önök képzelni, hogy most európai szinten is megkurtítsuk ezeket a pénzeszközöket?” – tette fel a kérdést a képviselő.
 
Nagyobb rugalmasságra lesz szükség a tárgyalások során, ha fel akarjuk éleszteni és a válságból való kilábalás szolgálatába akarjuk állítani az uniós programokat és politikákat. - véli Herczog.