2012. június 25. 15:57

A következő lépés Törökországban a nők jogainak megerősítése legyen!

„Elfogadhatatlan, hogy a 21. században, amikor a tudomány és a technológia szédületes mértékű fejlődésének lehetünk szemtanúi, egyes országokban a nők még mindig nem egyenjogú tagjai a társadalomnak. A nők helyzetének javítása és a nemek közötti esélyegyenlőség előmozdítása alapvető emberi jog, amely egyértelműen előmozdítja a gazdasági és társadalmi fejlődést” – mondta dr. Gurmai Zita, európai parlamenti képviselő, Isztambulban, a Szocialista Internacionálé Nőszervezte (SIW) konferenciáján tartott előadásában.

Az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetét (PES Women) vezető politikus a törökországi helyzetet értékelve, elítélte a kisebbségi – elsősorban kurd – politikusok bebörtönzését, hangsúlyozva, hogy a jobboldali kormány által kezdeményezett intézkedésekkel szemben demokratikus és békés eszközökkel kell fellépni. „A kormányzó jobboldali Igazság és Fejlődés Pártja nem lehet hiteles demokratikus párt úgy, hogy több száz politikai ellenfelét, köztük megválasztott tisztviselőket börtönben tartja” – tette hozzá Gurmai Zita.

Gurmai Zita hangsúlyozta: a feminista és progresszív politikai mozgalmaknak továbbra is élen kell járniuk a nők jogainak bővítésében és más társadalmi reformokban. Ennek érdekében, a török és nemzetközi szervezeteknek együtt kell dolgozniuk. „Elsősorban a korai iskolaelhagyás megakadályozását szolgáló oktatási reformokat, valamint a nők szexuális és reproduktív egészségügyi jogainak megerősítését tartjuk a legsürgetőbb feladatnak” – mondta az EP-képviselő. Gurmai Zita emlékeztetett rá: az elmúlt időszakban a jobboldali kormány vezető politikusai az abortusz betiltásának szükségessége mellett foglaltak állást.

A képviselő asszony szerint, a nők helyzetének javítása bizonyítottan pozitív következményekkel jár a társadalomban és a gazdaságban. Ennek jelentősége a jelenlegi válság idején különösen felértékelődik. „Konzervatív szellemiségű visszalépések helyett, a nők jogainak szélesítése és megerősítése kell, hogy legyen a következő lépés az Európai Unióba belépni kívánó Törökország számára” – zárta előadását Gurmai Zita.