A középosztály újrateremtése a cél

Az MSZP választmánya az új baloldali társadalompolitikát vitatta meg, legfontosabb célnak a középosztály újrateremtését jelölte meg - mondta a választmány elnöke a testület szombati ülése után. Hiller István közölte azt is: a választmány pozitívan értékelte Botka Lászlónak, a párt miniszterelnök-jelöltjének múlt heti beszédét. Szólt arról is, hogy a polgári törvénykönyv (Ptk.) változása miatt májusban kongresszust hívnak össze.

A politikus szerint az a vélemény a választmányban - különösen az elmúlt másfél-két hónap eseményeit elemezve - , hogy ha van változás, akkor lesz kormányváltás.

Ennek feltétele - folytatta Hiller István -, hogy legyen esélyes kihívója Orbán Viktor miniszterelnöknek. Hozzátette: a választmány megerősítette, hogy Botka László szegedi polgármestert ajánlja a demokratikus oldalnak miniszterelnök-jelöltnek.

Az MSZP választmányának vezetője közölte, a testületben, amelyet a stratégiaalkotás központjaként írt le, folyik a társalmi alternatíva kidolgozása, ennek részeként foglalkoztak a társadalompolitikával.

Hiller István szerint a középosztály meg-, illetve újrateremtését a társadalmi felemelkedéssel kell elérni. Arról folyt a vita, hogy a középosztályból lecsúszottak, illetve az alsóbb osztályok felemelkedését hogyan lehet megteremteni költségvetési eszközökkel és társadalompolitikai felfogással.

Elmondta azt, hogy a kormány nyugatellenessége Magyarországnak nem érdeke. Az MSZP együttműködő, érdekérvényesítő Magyarországot akar, az országnak a Nyugat, az EU a szövetségese, utóbbi működképességét érdekérvényesítéssel kell megpróbálni jobbá tenni - jelezte.

Kérdésre beszélt arról is, hogy a választmány tagjai egyetértettek és kimondottan pozitívan fogadták Botka László múlt heti beszédét. A kihívó szerepe teljesen egyértelműen Botkáé és a demokratikus oldalé - mondta.

Ismertetése szerint Botka László a március 14-én Miskolcon tartandó választmányi ülésen ad tájékoztatást, helyzetértékelést, továbbá részletezi a programját.

Elmondta, a miskolci választmányi ülés után nagygyűlést tartanak, amelyen felszólalnak a párt vezetői. Odahívják a demokratikus oldal minden támogatóját, azaz ez a rendezvény nem kizárólag az MSZP-seknek szól, hanem a kormányváltás iránt elkötelezettek nagygyűlése lesz, amely fáklyás felvonulással zárul - részletezte.

Hiller István közölte azt is, március 15-én Budapesten adják át a Szabad Sajtó-díjakat, az eddigiektől eltérően teljes nyilvánosság előtt.

Kérdésre beszámolt arról is, hogy aktuálpolitikától függetlenül, a Ptk. módosulása miatt június 1-jéig minden pártnak össze kell hívnia a legfelső döntéshozó szervét, hogy elfogadják a pénzügyi beszámolót. Az MSZP várhatóan májusban tartja a kongresszust - közölte.

Arra a kérdésre, lehetséges, hogy akkor döntenek a miniszterelnök-jelöltről is, a választmány elnöke azt mondta: a Ptk. miatt egy napirendi pont biztos, de nyilván lesznek aktuálpolitikai, a választással kapcsolatos napirendek is.

Kapcsolódó párttagok