MTI/mszp.hu | Belföld | illiberális NAV parlament
2014. november 17. 18:49

A közfelháborodástól az illiberális demokráciáig - Országgyűlés

Az MSZP által az Országgyűlésbe bevitt magyar és EU-zászlókat Kövér László minősíthetetlen szavakkal parancsolta ki az ülésteremből. Ezen túl volt szó a közfelháborodás napjáról, Századvégről, devizahitelekről, "luxusáfáról az élelmiszereken" és illiberális demokráciáról. 

Kövér László kivitette az uniós zászlót a Parlament ülésterméből


Jogos az emberek felháborodása
    
Tóbiás József napirend előtti felszólalásában azt mondta a kormánypárti képviselőknek, ne csodálkozzanak, hogy a közfelháborodás miatt tüntetés van hétfőn Budapesten és további 20 városban. Még a mindig nem tisztázták az adóhivatal vezetőjének esetleges érintettségét egy korrupciós ügyben - mondta. 


Érintettek Századvég-vezetők a beutazási tilalomban?

Tóth Bertalan azt kérdezte: meddig falaznak a Századvégnek? Mint mondta, sem Heim Péter, sem G. Fodor Gábor nem cáfolta, hogy a cég egyes tulajdonosai rajta lennének az amerikai beutazási tilalmi listán. Mint mondta, a Századvég 1,4 milliárdos közbeszerzést nyert el a közelmúltban, naponta tízmillió forintot költenek el olyan tanácsadásra, amely a kormányzati tisztviselők feladata lenne. Van alapja a Századvéghez köthető személyek érintettségének, mikor hozzák nyilvánosságra a Századvégtől rendelt tanulmányokat? - sorolta a kérdéseit.


Miért az emberek fizetik meg a rossz kormányzás árát?

Burány Sándor azt kérdezte: ki irányítja a nemzetgazdasági tárcát, miután Varga Mihály miniszter szavait a devizahitelek forintosításának önkéntes lehetőségéről a kormányszóvivő szinte azonnal cáfolta. Kifogásolta azt is, hogy míg korábban azt ígérték: nem az aktuális árfolyamon kell forintosítani, most mégis ez fog történni. 

Közölte: egy átlagos havi törlesztőrészlet a Fidesz kormányzása alatt mintegy 70 százalékkal emelkedett. Miért az emberekkel fizetteti meg a kormány a rossz kormányzás árát? - tette fel a kérdést. 

33 százalékra emelkedik egyes élelmiszerek áfája

A hétfői azonnali kérdések során a "luxusáfa az élelmiszerekre" című kérdést elmondó Gőgös Zoltán arról beszélt, hogy a 27 százalékos áfa egy "trükkel" 33 százalékra emelkedik az élelmiszerforgalom több mint felénél. Ez azt jelenti, hogy az érintett társaságok közel százmilliárd forint extra adót fizetnek be a költségbe, miközben ez az összeg sehol nem jelenik meg az élelmiszerbiztonsági rendszerben - közölte.

Szavai szerint az "úgymond kormányzati szintre keveredett korrupció miatt" inkább csökkenteni kellene az élelmiszerforgalmat terhelő adókat, különösen az áfát.


Mi a kormányfő víziója?
    
Harangozó Tamás az illiberális demokrácia mibenlétét firtatta, jogilag korlátlannak nevezve a kormányfő hatalmát. Példaként a legfőbb ügyész, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, az Állami Számvevőszék és az Alkotmánybíróság elnökeinek kinevezését említette, kifogásolva, hogy eközben "milliók nyomorognak" vagy emigrálnak, a "haverok" pedig gazdagodnak. Azt kérdezte a kormányfőtől: ez volt-e a víziója vagy nem is ő irányít.

Harangozó Tamás viszonválaszában a Cosa Nostrához hasonlította a rendszert, amely nem az emberekért tesz, csak a pénz és a hatalom számít neki.

Mikor veszik komolyan végre valójában a szakképzést?

Kiss László a 2013-as kompetencia-mérés romló szakképzési és szakiskolai eredményeit idézte és azt mondta: a szakképzés területén baj van, és minden oktatási frázis ellenére ez a terület az oktatás mostohagyermekévé vált. Hasonlóan rossz a helyzet a tankönyvellátásban és gondot okoz a mindennapi testnevelés megszervezése is, kerettanterve pedig csökkentette a közismereti órák számát. A szocialista politikus azt kérdezte, tervezik-e, hogy átgondolt fejlesztéseket hajtanak végre, és megjelenik-e a kompetencia-fejlesztés a szakiskolai tantervben?

Mit tett a Zsolnay gyár ügyében a kormány?