mszp.hu | közmunkás szakszervezet nyílt levél
2015. június 19. 15:34

A Közmunkás Szakszervezet nyílt levele minden országgyűlési képviselőnek

Tisztelt Képviselő Asszony, Tisztelt Képviselő Úr!

Egy kéréssel szeretnénk Önhöz, és az Ön személyén keresztül frakciója minden tagjához fordulni.

Mi úgy látjuk, hogy Pintér Sándor belügyminiszter úr közmunkásokkal kapcsolatos javaslata újabb merénylet a magyar munkavállalók ellen.
Ha a Pintér-javaslatot elfogadják, az állam magánvállalkozásoknak fogja akaratától függetlenül eladni az olcsó, közmunkás munkaerőt. Mint régen a rabszolgapiacon, úgy fogják adni-venni a közmunkásokat.  Egyszerűen kenyéradó gazdát cserélnek majd az erre a sorsra ítélt magyar állampolgárok tömegei, akik jövőre negyedmillióan lesznek. (A javaslat nemre, korra, betegségre tekintet nélkül árulja a közmunkás munkaerőt, ugyanis semmilyen munkaalkalmassági, orvosi vizsgálat nem előzi meg a napszámos robot megkezdését.)

Ehhez a piszkos munkához a tervezet szerint az állam pénzbeli támogatást nyújt a települési polgármestereknek. Magyarán szólva: a kormány fejpénzt fog fizetni a közmunkás-kereskedelem bonyolítóinak, azaz azoknak a polgármestereknek, akiknek nemrég durván lecsökkentette a járandóságát.

Ez gyomorforgató, erkölcstelen politika!

Még egy megjegyzés: mi úgy gondoljuk, hogy egy olyan országban, ahol ezt meg merik tenni közmunkás magyar állampolgárokkal, ott egy munkavállalónak, keményen dolgozó kisembernek sem lesz előbb vagy utóbb semmi joga.

Tisztelt Országgyűlési Képviselő!   

A mostani lépéssel ugyanakkor nem csak a közmunkásokat nyomják még mélyebbre. Teljes mezőgazdasági térségekben, az olcsó közmunkások átirányítása leveri, megfelezi, azaz jóval létminimum alá löki a napszámos béreket. Birtok nélküli falusi emberek tömegeitől vesz el havi két-háromezer forint nettó munkabért az állam. (Ezzel a döntéssel, a hetek, hónapok óta elmaradt sárga csekkek befizetése, meg az iskolakezdés úszik el a vidéki családoknál.)

Ez a szabályozás beláthatatlan folyamatokat indít el a magyar vidéken.
Ráadásul, ha ezt a javaslatot elfogadják, jön majd egy következő tervezet, ami engedélyezi az építőipari vállalkozásoknak (hiszen egy jelentős része idénymunka) nemcsak a képzetlen közmunkás, hanem a szakmunkás-közmunkások egyszerűsített tömeges foglalkoztatását. Egész ágazatokban törhetik így le a béreket.      

Kubikusok, közmunkások, napszámosok, és cselédek országa legyünk?

Tisztelt Képviselő Asszony, Képviselő Úr!

Nekünk és a közmunkásoknak nem mindegy, hogy ki, milyen szavazási magatartást tanúsít a Magyar Országgyűlésben.

Első lépésként kérjük, hogy indokaink alapján a T/5141 számú törvényjavaslatot ne támogassa.

Budapest, 2015. június 19.

Tisztelettel:
A Közmunkás Szakszervezet Elnöksége